Skip to main content

ELSLOO

wateroverlast Catsop

Wateroverlast in Catsop | Update 22.08.2024

  • Afbeeldingen | Bron: Pierre Reubsaet, MB op Facebook, rawpixel.com ©

Het Steinse college van B & W heeft op 21 augustus de vragen beantwoord die de DOS-fractie eerder stelde. Hieronder een samenvatting daarvan.

De gemeente is zich bewust van de wateroverlast die regelmatig optreedt in Catsop bij hevige regenval. Dit probleem, waarbij grond wegspoelt en modderstromen de wegen bedekken, is een terugkerend verschijnsel. Het gemeentelijk plan voor water- en klimaatadaptatie, dat in 2021 door de gemeenteraad werd vastgesteld, erkent de situatie in Catsop en heeft het gebied opgenomen in de lijst van locaties waar wateroverlast-maatregelen nodig zijn.

Onderhoud van waterafvoerende infrastructuur
Volgens de gemeente worden de sloten en buffers in het gebied voldoende onderhouden. Samen met het Waterschap Limburg wordt momenteel onderzocht of het vullen van deze buffers verder geoptimaliseerd kan worden.

Nieuwe maatregelen tegen modderstromen in voorbereiding
Na de hevige regenval van 12 juli is de wateroverlast in Catsop opnieuw geïnventariseerd. De gemeente is in overleg met het Waterschap Limburg om de overlast in het gebied te verminderen. Er wordt gewerkt aan een gebiedsgericht plan, waarin ook de verbetering van de afwatering van de bedrijfsterreinen wordt meegenomen. De mogelijke (her)aanleg van graften en groenstroken maakt deel uit van de voorstellen die in samenwerking met het waterschap en de betrokken landeigenaren zullen worden uitgewerkt.

+ Lees hier B & W 21.08.2024 beantwoording vragen DOS-fractie ⇢

 


Vrijdag 12 juli 2024 .... oude tijden herleven in Catsop

Na een fikse hoosbui zoeken modderstromen vanaf de hoger gelegen akkers hun weg door de straten van Catsop. Lokaal viel deze ochtend wel 70 mm regen, de normale hoeveelheid voor de hele maand juli.

Het water zoekt z'n weg en dat is ook niet te voorkomen. Maar volgens een welingelichte bron is de overlast in Catsop grotendeels te wijten aan niet goed afgestelde doorlaatkleppen van de bassins (waterbekkens) waardoor de overloop hapert. De waterstroom liep deze ochtend al massaal richting riool voordat de bassins halfvol waren. Normaal moet bovenste bassin overlopen voordat het water naar het tweede bassin gaat. En vervolgens moet dat weer overlopen voordat het naar het derde gaat. 

Twintig, dertig jaar geleden was dit schering en inslag in de buurtschap, maar na het aanleggen van waterbuffers of -bekkens en andere aanpassingen leek het probleem opgelost...tot nu.
Klimaatontwikkelingen zorgen voor steeds meer en ook heftige regenval. Tijd om de actuele overlast en ook de eertijds getroffen maatregelen opnieuw onder de loep te nemen.

+ Dat vindt ook de Steinse DOS-fractie die daarover bij monde van raadslid Guus Peters vragen over heeft gesteld, lees hier ⇢

+ B & W 21.08.2024 beantwoording vragen DOS-fractie ⇢

 

rawpixel Catsop wateroverlast MB 02 design 1721113785106

Het Waterschap Limburg meldt dat er meer regen is gevallen dan verwacht. Door de overvloedige regenval van de afgelopen tijd is de grond verzadigd geraakt, waardoor deze minder water kan opnemen. Het waterschap legt uit dat ze proberen het overtollige water naar de grote rivieren af te voeren door stuwen te openen, langs beken te maaien en regenwaterbuffers gereed te maken voor opvang en afvoer van het water.

Toelichting Guus Peters
Rond Catsop bevinden zich natuurlijke dalen die dateren uit de ijsttijden en gevormd zijn door het smelt- en regenwater afkomend van het plateau van Schimmert. Deze dalen lopen naar de Maas en dat systeem kent twee hoofdtakken. De Geversdelle die vanaf het vliegveld ten zuiden van Catsop het water afvoerde via het dal van de Slakbeek. Het andere begon in het Seeckendaal, liep achter de huizen aan de noordzijde van de straat Aan de Gellik, stak de Veestraat over en volgde haar weg via het Haslou-terrein, het spoor over, achter de voormalige Rabobank, de Stationsstraat over en dan richting Maaslandcentrum, Drie Kuilen en via het kasteel van Stein naar de Maas. Later was dat een gegraven sloot, "de Daal" in Catsop en na het spoor was dit de "Vlootgraaf".
Maar na WO2 is dit hele afvoersysteem voor het water over grote lengtes geblokkeerd door (spoor)wegen, versmalling, huizen, straten en opvulling.

Lang heeft men gedacht dit kunnen opvangen door het rioolstelsel maar dat bleek toch niet te voldoen en modderstromen waren het gevolg. Toen volgde regenbuffers in de open ruimte, maar die blijken nu ook de tegenwoordige watermassa bij buien niet aan te kunnen . Het gevolg is dat het overtollig water zijn natuurlijk loop zoekt en dat gaat dan door de straten van Catsop. Daarnaast ook een bijkomend probleem dat opgelost moet worden: het meevoeren van de grote hoeveelheden modder die zonder remming van de hellingen afspoelt. 

Eigenlijk zouden de opvangbekkens uitgebreid moeten worden en een bodem van een dikke grindlaag te krijgen waar het water deels in kan bezinken. Midden door de straten zou boven de rioolaansluitingen een breed afvoerkanaal ingegraven kunnen worden, deels afgedekt door roosters en deels door bestrating. Omdat het water de Maas niet meer kan bereiken, zouden langs de spoorlijn ook grote bekkens aangelegd kunnen worden, ook weer op een dikke grindlaag om het water te laten bezinken.

Of we moeten accepteren dat de overlast steeds vaker zal gaan optreden en men de instroom in kelders en huizen moet gaan voorkomen. De straten zouden dan tijdelijk een afvoerfunctie gaan krijgen, richting te treffen maatregelen langs de spoorlijn. Ook dienen maatregelen tegen de erosie van de akkers te worden genomen. Tijden veranderen, ook het klimaat en dat vereist het nemen van maatregelen die voorheen niet nodig waren.

rawpixel PierreReubsaet Catsop wateroverlast 02 design 1721113347479

 

  • Laatste update op .
Jan Vranken
Drama in Catsop ?
Beste mensen, ik gebruik dit ‘platform’ om een eigen perspectief en nuance te geven aan het onder de bevolking van Elsloo/Catsop ervaren drama vorige week. Er zijn zelfs ‘voor de bühne’ politieke raadsvragen gesteld aan B&W Stein. Drama zoals in Beek en Spaubeek meegemaakt (zie artikel van DL vandaag) is in Catsop, Geverik en Kelmond gelukkig niet voorgekomen. Ik ben van mening dat prachtig landelijk wonen omringd door liefelijke akkers een vervelende keerzijde kan hebben. Met ons gezin vroeger wonende in de meest diep gelegen woning van Catsop (op het prachtige idyllische pleintje) weet en meen ik daarvan mee te kunnen praten. Door maatregelen genomen door de bewoners zelf en de Gemeente Stein (plaatsing van terugslagkleppen in de heikele woningen) is er geen sprake meer van echt persoonlijk drama. Pratsch op de weg en een ondergelopen weiland hoort bij Catsop en wordt met verenigde krachten samenhorig opgeruimd (door burgers zelf en de gemeente).
0
Guus Peters
Wateroverlast Catsop

Het wordt steeds duidelijker dat we steeds meer te maken krijgen met de gevolgen van onmiskenbare klimaatsveranderingen ook in de gemeente Stein, waaronder zeer zware regenbuien. Het is nu zaak om te kijken naar maatregelen om de overlast zoveel mogelijk te beperken c.q. te voorkomen. Hierbij hoort niet alleen zichzelf serieuze vragen te stellen over het omgaan met de gevolgen, maar deze vragen ook te stellen aan verantwoordelijke instanties.

0
Laat reactieformulier zien