Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Even voorstellen: IVN Elsloo

Foto: Bert Ramakers, Geulle

Acitiviteiten
Vast en zeker heb je je wel eens afgevraagd wie toch die sprookjesachtig mooie tuin naast de toren van Kasteel Elsloo onderhoudt? Wie toch telkens die drukbezochte dia-avonden organiseert in het Maaslandcentrum in de koude helft van het jaar, of al die wandelingen/excursies in alle seizoenen van het jaar, soms zelfs afgesloten met een warme kop soep in de kasteeltoren? Nou, dit zijn allemaal (gratis) activiteiten die IVN Elsloo voor haar rekening neemt.

Wat doen we nog meer?
Een korte opsomming: naast bovengenoemde tuinwerkgroep en excursiewerkgroep, kennen wij een vogelwerkgroep bestaande uit enthousiastelingen die oa in het bos, het veld, langs de Maas, de vogelstand controleert. Daarnaast worden elk jaar de zwaluwen en de uilen geteld. Deze groep heeft o.a. het initiatief genomen voor het recent geplaatste vogelplatform langs de Maas. Er worden in onze eigen werkplaats vogelnestkasten gebouwd. Er is een dassenwerkgroep en ook nog eens een aparte beverwerkgroep. Liefhebbers van deze bijzondere dieren trekken er regelmatig op uit om te kijken hoe het met hen op de ons bekende plekjes gaat. Natuurlijk met de vereiste vergunningen op zak. Als laatste hebben wij een jeugdwerkgroep. Voor al de jeugd in ons dorp en veelal in samenwerking met de school. Denk aan bijvoorbeeld de jaarlijkse slootjesdag, modderdag, voor- en najaarswandeling, kabouterwandeling, de boomfeestdag. En in de zomer vinden er maandelijks ontzettend leuke kidsactiviteiten plaats in de botanische tuin. Verder zijn we in gesprek met onze gemeente mbt aanleg bloemenweides, juist maaibeleid, en ga zo maar door.

Waarom nu deze voorstelronde?
Nou, allereerst: dit is geen bericht om leden te werven. Het IVN Elsloo is namelijk een gezonde, gezellige en levendige club, wij hebben gelukkig geen ledenwerving nodig. Maar we horen wel regelmatig van nieuwe leden: ‘wat is dit een ontzettend leuke club, waarom heb ik dit niet jaren eerder geweten, dan had ik al veel eerder meegedaan?’. En dat is dus de crux van dit verhaal: velen zijn er totaal niet van op de hoogte dat er zich in Elsloo een heel gewone, leuke club bevindt, met erg gemotiveerde leden. En we hebben ook nog eens al meer dan 50 jaar (zo lang bestaan wij al) een geweldig mooi en historisch clubhuis in het meest rechtse gedeelte van Kasteel Elsloo.

Beleven en delen
Het goede nieuws is dat wij al dit moois niet voor ons zelf willen houden. Doelstelling van het IVN (Instituut Voor Natuurontwikkeling en educatie) is nu eenmaal om iedereen kennis te laten maken met al het moois dat om ons heen groeit, bloeit en boeit. Wij nodigen je dan ook van harte uit om dit samen met ons te beleven. Loop gewoon eens een keertje mee? Schrijf eens een stukje voor ons blad: de Kroetwusj? Let wel: ervaring is nergens voor nodig, dat komt vanzelf, plezier staat voorop.

Meedoen?
Ben je geïnteresseerd in vogels of dassen of bevers of bloemenweides, of buttelen in onze tuin, of het opzetten van excursies, of om mee te helpen om de jeugd van ons dorp op een zomerse dag zo vies mogelijk te krijgen op onze ‘modderdag’, kies er iets uit en stuur dan een berichtje naar het volgende email adres:
Meer informatie vind je op facebook: IVN-Elsloo en website: https://www.ivn.nl/afdeling/elsloo

Helaas even rust
Vanwege Corona zijn de activiteiten voor dit seizoen helaas behoorlijk tot rust gekomen, maar we hopen al onze activiteiten op te kunnen starten, zodra de omstandigheden het weer toelaten. Diegenen die hebben laten weten geïnteresseerd te zijn in welke activiteit dan ook, zullen tegen die tijd natuurlijk uitgenodigd worden om mee te doen.

Remi Diris
Voorzitter IVN Elsloo

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien