Skip to main content
Koniks paarden in RivierPark Maasvallei

RivierPark Maasvallei

  • Afbeeldingen | Bron: Visit Zuid-Limburg beeldbank ©

ERKENNING ALS GRENSOVERSCHRIJDEND LANDSCHAPSPARK

Nadat er in mei 2023 een kandidatuur werd ingediend om het RivierPark Maasvallei officieel als ‘landschapspark’ te laten erkennen, viel vrijdagmiddag 13 oktober 2023 het verlossende verdict: de Vlaamse regering erkent het gebied officieel als landschapspark. Groot feest in de Maasvallei, waar men al 15 jaar onder de noemer ‘RivierPark Maasvallei’ intensief samenwerkt. Het is in het bijzonder een opsteker voor de 25 partners waaronder de Maasgemeenten, provincies Limburg en de beheerders. En voor het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, die de kandidatuur schreef vanuit haar rol als gebiedsregisseur in het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei.

Lees verder op rivierparkmaasvallei.eu ⇢


Welkom in het Rivierpark Maasvallei en wel in het bijzonder in de gemeente Stein. Die ligt pal naast het RivierPark Maasvallei, een gebied dat nog volop in beweging is. De prachtige natuur zal u verrassen.

Deze route voert u van de historische kern van Elsloo, richting Stein en Urmond. Dit gebied is meer dan het bezoeken waard. De Maas, met zijn oevers, is prachtig, het rivierpark eveneens.

Om het RivierPark Maasvallei verder te ontwikkelen, zijn fietspaden aangelegd vanaf café De Witte Börstel in Meers tot aan de Weerd en langs de Westelijke Kanaalweg, vanaf ’t oude Veer in Elsloo richting Geulle. 

RivierParkMaasVallei fietsen

Grensoverschrijdend RivierPark Maasvallei
Elf Belgische en Nederlandse Maasgemeenten, de provincies Belgisch- en Nederlands Limburg en natuurorganisaties werken volop aan de ontwikkeling van het grensoverschrijdend RivierPark Maasvallei. Het doel is een groot recreatief gebied ideaal voor fietsers, voor liefhebbers van struinnatuur en oude Maasdorpen en cultuurhistorie. De komende jaren worden nog honderden hectaren natuurlandschap gevormd. Om bezoekers dit uitgestrekte riviernatuur te laten beleven, wordt er gewerkt aan een betere bereikbaarheid, bewegwijzering en uitbreiding en verbinding van wandel- en fietsroutes. In het totaal wordt aan Nederlandse zijde 21 km fietspad aangelegd waarvan 11 km in de gemeente Stein.

Mooie foto's van de Belgische zijde van RivierPark Maasvallei ⇢

Visit Zuid-Limburg over RivierPark Maasvallei ⇢



 Animatievideo 2021

De Maas is een regenrivier die enorme proporties kan aannemen. De N78 Rijksweg op de Belgische oever werd vroeger wel eens de ‘droge weg’ genoemd, ten oosten ervan kon de Maas immers komen en gaan. Dorpen en stadjes wisselden regelmatig van oever door de grillen van de Maas. De vruchtbare oevers zorgden voor steeds meer bewoning in de Maasvallei en de ruimte voor de Maas werd almaar kleiner. Het kwam zelfs zover dat gedurende een groot deel van de 19de en 20ste eeuw de Maas in een diepe geul stroomde met hoge oevers en een breedte van soms maar 50m. Dat kon niet anders dan fout lopen, en dat deed het dan ook grondig in 1993 en 1995, met grote overstromingen in de Maasvallei tot gevolg.

Het besef dat het zo niet langer verder kon, groeide op beide oevers van de Maas en de rivier werd een prioriteit bij wat vandaag De Vlaamse Waterweg nv heet en in Nederland ‘Rijkswaterstaat’. De rivierbeheerders zijn samen verantwoordelijk voor de veiligheid van oevers en dijken. Met de hulp van de grindindustrie werden de oevers verlaagd en het ‘winterbed’ van de Maas terug breder gemaakt. Op die manier krijgt de rivier terug de ruimte om te zwellen wanneer het nodig is. Een rivier beheren betekent continu controleren, meten berekenen en proberen te voorspellen. Om dit alles tot een goed einde te brengen overleggen de Vlaamse en Nederlandse waterbeheerders op bijna dagelijkse basis.

Het resultaat van de rivierbedverbreding is een uniek ecosysteem waar de natuur in ijltempo haar plaats terug inneemt. Bijzondere natuurgebieden wisselen af met historische cultuurlandschappen of nieuwe open ruimte. Een landschap met geschiedenis én toekomst.

Fiets- en wandeltoerisme speelt een steeds belangrijker rol in de regio. De winterdijken werden ondertussen van fietspaden voorzien; wat een enorme meerwaarde betekent.

Regiofilm: Grensmaasvallei (2010)

VVV Zuid Limburg regiofilm 2010

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien