Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.
PVV fractie 2019

Winst PVV te danken aan de door hun verafschuwde media?!

  • Afbeeldingen | Bron: VPRO | foto PVV fractie in 2019: Wikimedia/YouTube CC0 license ©

Welke rol speelden de media bij de verkiezingswinst van Geert Wilders? Journalisten noemde hij eerder "tuig van de richel"
De overwinning van de PVV bij de laatste Kamerverkiezingen kwam voor velen als een verrassing, ook voor de pers. Hoe kan dat?

Een reconstructie van de verkiezingscampagne van Geert Wilders. Hoe gaat een van de invloedrijkste politici van het land om met journalisten en zij met hem? Aan het woord komen o.a. Frank Hendrickx (de Volkskrant) en Maurice de Hond (Peil.nl)
Belangrijkste conclusie in deze uitzending: de kiezer wil bij de winnaar horen...! En daar hebben de media, met het NOS-journaal voorop, een behoorlijk steentje aan bijgedragen.

+ Kijk de VPRO/Human uitzending "Milder gestemd" terug op NPO Start ⇢


De opkomst van het populisme

Na de enorme verkiezingsoverwinning van de PVV in november 2023 besteedden kranten en tijdschriften heel wat pagina’s aan deze zege. Blijkbaar was het ook tijd voor een nieuwe editie van Waarom is de burger boos?, het veelgelezen boek van historicus Maarten van Rossem over het populisme. Die nieuwe editie heet simpelweg "Over populisme en onze democratie"

De nieuwe editie van het boek bevat, net als zijn voorganger, een vrij uitgebreide passage over de geschiedenis van het populisme. Dat wordt door de auteur gekarakteriseerd als een politieke richting die het ondeelbaar geachte volk ziet als het slachtoffer van de uitbuiting door de ‘elite’. De persoon van de charismatische en als onfeilbaar beschouwde partijleider speelt een hoofdrol in de strijd tegen dit onrecht.

+ Lees verder op Historiek.net ⇢

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien