
Inter-Limburg Daag • zaterdag 19 april
- Afbeeldingen | Bronnen ©: wikipedia, rawpixel.com
Hoofddoel op deze zaterdag 19 april is het promoten van het Limburgs dialect. Mensen laten ervaren dat we in een unieke streek wonen waarin de Maas niet als grens wordt beschouwd maar een bindende factor vormt voor gezamenlijke (grensoverschrijdende) initiatieven. Niet alleen woorden maar ook daden stellen!
Programma
• 10.00 -12.00 uur Stokkem (B) Feestzaal St. Elisabeth: programma VZW Veldeke Belsj Limburg
• 12.30 uur gasten met bus naar veerpont in Meeswijk (B)
• 12.50 uur overzet gasten en ceremonie (plaatsen plaquette, gedicht 'Hoal Euver') op veerpont
• 13.30 uur stoet op weg naar MFC Berg a/d Maas (Ed Gravee als ‘belleman’, gevolgd door gasten en vertegenwoordigers -van muziekvereniging, schutterij, Regiment d’Arberg Elsloo, enkele koninginnen en folklore-groep De Bèsjen)
• 14.00 - 16.00 uur MFC Berg aan de Maas: opening door Belleman Ed Gravee, gevolgd door korte bijdragen (op film) van acteur Huub Stapel en oud-gouverneur Theo Bovens. Voordrachten van cineast Robin Peeters, streekhistoricus Guus Peters, liedjesmaker Guus Steinen, diverse (jeugd)dichters alsook muziek van o.a. Dan Vanhoudt (Bob Dylan in ’t plat) en Paul van Loo.
De toegang is gratis. Doch aanmelden vóóraf is wenselijk:
Meer informatie: 06-433664529
Achtergrond
186 jaar geleden, op 19 april 1839, werd het Traktaat van Londen (ofwel het Scheidingsverdrag) tussen het huidige België en Nederland ondertekend. Daarmee werd niet alleen de onafhankelijkheid van België definitief vastgelegd. Het betekende ook - zeer tegen de zin van Nederlands-Limburg - de definitieve scheiding van de beide provincies Limburg.omité van
Samenwerking Belgisch- en Nederlands Limburg
Dit project moet de basis worden van meer toeristische én economische samenwerking tussen de gemeenten Sittard-Geleen (N), Stein (N), Dilsen-Stokkem (B) en Maasmechelen (B) (ondertekenen intentie-verklaringen) alsook tot de realisatie van een fiets- en voetgangersbrug over de Maas. Wie niet over de toekomst blijft dromen, verdrinkt in nostalgie. De ‘moedertaal’ blijft, door alle sociale lagen van de bevolking heen, een belangrijk factor om mensen met elkaar te verbinden en hun historisch besef (en trots) te doen toenemen.
Uitvoerende projectgroep
Felix Bergers (voorzitter Veldeke Belsj-Limburg), Wim Kallen (bestuurslid Veldeke Nederlands-Limburg), Sylvain Sleypen (ere-gedeputeerde Oost-Limburg, adviseur) en Wim Cremers (oud-programmamaker en presentator TV Limburg, adviseur)
Comite van aanbeveling
Huub Stapel (acteur), Theo Bovens (Lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal), Leon Frissen (voormalig Gouverneur van Nederlands-Limburg), Sylvain Sleypen (ere-gedeputeerde Belgisch-Limburg), Herman Reynders (voormalig gouverneur Belgisch-Limburg) en Leonie Cornips (hoogleraar Taalcultuur in Limburg aan de Universiteit Maastricht).
- Laatste update op .