Skip to main content

HISTORIE

2016 Heropening Theehuisje Elsloo

Onder royale belangstelling werd afgelopen zaterdag 12 november 2016 het nieuwe Theehuisje op het Kasteelpark geopend. Met het oog op het gure weer werd het een korte ceremonie die werd opgeluisterd door de N'Awlins Brassband en Regiment d'Arberg.

Het huisje is een exacte kopie van het oorspronkelijke theehuisje, 't "Zomerhuuske" zoals het in Elsloo wordt genoemd. Guus Peters van het Regiment d'Arberg deed de suggestie dat Rijkswaterstaat 5 populieren langs het Julianakanaal moet rooien om de blik vanaf het theehuisje richting Maas en België helemaal authentiek te maken.

Voorzitter Ger Frenken van het Limburg Landschap richtte lovende woorden aan parkcommissie, sponsorstichting, NV Theodora, subsidiënten en sponsoren uit bevolking en bedrijfsleven die zorgden dat de benodigde 80.000 euro op tafel kwam.
De opening werd symbolisch verricht door een kopje thee te drinken met de aan de rand van het Kasteelpark wonende dames Annie Grootjans, Tiny Vaessen en Paula Taalman. 

Opening Theehuisje 12.11.2016

Foto's Pierre Reubsaet, Wim Hanssen | Klik voor vergroting

 

Theehuisje 2016 Jo Dohmen

(Foto's Jo Dohmen | klik voor vergroting)

Het karakteristieke Theehuisje in het Kasteelpark werd op 14 maart 2015 door vandalen in brand gestoken. Heel Elsloo en omstreken was ontdaan. Niet omdat het huisje monumentale waarde had, maar iedereen heeft er dierbare jeugdherinneringen aan. En natuurlijk overheerst de verontwaardiging over het doelloze vandalisme. De daders zijn helaas nooit in de kraag gegrepen.

Hoewel voor de vrijwilligers en de Stichting het Limburgs Landschap vast stond dat het theehuisje, als bijzonder beeldmerk van het Kasteelpark en van Elsloo, herbouwd zou moeten worden, was in het begin onduidelijk hoe dat financieel zou gaan verlopen.

Dankzij de inzet van de vrijwilligers in de Parkcommissie, een openbare houtverkoop, maar ook door de fantastische giften van mensen uit Elsloo en het bedrijfsleven, zijn uiteindelijk toch de benodigde middelen bij elkaar gekomen!

De afgelopen weken is er hard gewerkt om het te herbouwen. Gelukkig staat er nu weer een nieuw (hufterproof!) Theehuisje op de oude plek ! Op zaterdag 12 november wordt het Theehuisje om 14.00 uur feestelijk heropend. 

{tab Lees verder >}

{tab Artikel maart 2015}

Theehuisje kasteel afgebrand

Theehuisje LimburgsLandschap(klik op foto's voor vergroting)

Zaterdag 14 maart 2015 omstreeks 6.00 uur is het bekende theehuisje op kasteelpark Elsloo afgebrand.

Beheerder het Limburgs Landschap heeft inmiddels een bord met een reactie geplaatst. Dat laat wel zien hoeveel impact het theehuisje en het verlies daarvan op de plaatselijke bevolking heeft gehad.

Het houten gebouwtje was al een prooi van de vlammen geworden voordat de brandweer aanwezig was. Alles wijst er op dat het pure baldadigheid is. Bewoners van oud-Elsloo hebben de politie al vaker gebeld over 's nachts rondhangend gespuis. Tot dusver zijn er nog geen aanhoudingen verricht.

Veel bewoners van Elsloo zijn diep getroffen omdat het gebouwtje een markant punt in het park was waarvandaan men een schitterend uitzicht over de Maas richting België had. Voor veel bewoners was het in hun jeugdjaren een geliefde speelplaats. 

 [widgetkit id=19]

De NV Theodora had overigens al tekeningen klaar liggen om er een nieuw theehuisje te plaatsen. De familie Jurgens (laatste particuliere eigenaren van het kasteel en park en destijds directie van Blue Band boter) heeft al toegezegd 50% van de bouwkosten bij te dragen. 

Artikel in Dagblad De Limburger 17.03.2015

In 2013 werd aangifte gedaan voor vernielingen aan en nabij het theehuisje >

Meer informatie over de historie van het kasteelpark:

Monique ReubsaetWouters theehuisje 2015 4   Lei Everard theehuisje 2015 2

Foto Mike Peeters

De foto's werden gemaakt door Mike Peeters, Monique Reubsaet-Wouters, Lei Everard en Guus Peters (klik voor vergroting op afbeeldingen)

Theehuisje EricVanMuijen
Foto uit archief van Eric van Muijen

TheoWouters Theehuisje 1956
In de verte het theehuisje anno 1956 | Foto Theo Wouters, Montreal

{/tabs}

  • Laatste update op .
John de Klein
Theehuisje afgebrand...
Wat erg dit !!! Al 15 jaar woon en leef ik nu in Amsterdam. Maar als geboren en getogen Elslonaar gaat me dit enorm aan het hart. Vandaag kreeg ik van mijn nog in Elsloo woonachtige famillie (Jozef en Annie bedankt)het verhaal in de krant van gisteren toegestuurd. De mooie herinneringeno uit mijn jeugd in de omgeving van het Kasteelpark en het theehuisje kwamen meteen weer helemaal boven. Het doet werkelijk pijn te horen en te zien dat ons theehuisje weg is. Wie doet zo iets blijf ik me steeds maar afvragen en ik hoop van harte dat de daders gepakt en ook bestraft zullen worden. Ik ben er zeker van dat ook heel veel Elslonaren dit slechte nieuws als zeer schokkend zullen hebben ervaren en wil hierbij al mijn dorpsgenoten vanuit Amsterdam een hart onder de riem steken. Genoeg is genoeg...en veel minder nog beter....!!!! John de Klein. /. Amsterdam
0
Jan Jansen
Theehuisje in kasteelpark afgebrand.
Theehuisje afgebrand! Wat een verassing. Dat had toch niemand verwacht!. Al maanden hangt het crapuul er rond. Als "Handhaving" je ziet met je hond los: ben je de klos!. Als daar wordt gedeald (drugs) en het wemelt er van de Nederlanders van buitenlandse afkomst, op scootertjes, die er de meisjes, die hun hondje uitlaten naroepen en oneerbare voorstellen doen; als ze door het park scheuren; Waar is dan die "Handhaving"? Ja: die werken dan niet", want die zitten om 5 uur bij mama thuis. Allemaal gevolg van het "zieke Nederland". Wie neemt nou de verantwoording en treedt daar op? Niemand? Waar is het gezag, dat je op video vastlegt voor alle wissewasjes? Waarom treden ze niet op tegen dit geteisem? Omdat het gezag bang is voor discriminatie!. Ons pakken ze wel. Wij zijn brave mensen die hun boete betalen voor 3 km te hard en zo. En zij dan? Laat het geteisem, als straf, een nieuw origineel theehuisje bouwen. . En dan die "Handhaving " aan het werk zetten. Anders moeten wijzelf gaan handhaven...
1
Guus Peters
Theehuisje in kasteelpark afgebrand
Jan,

Een kleine opmerking: Ik kom die mannekes regelmatig tegen, maar voor zover ik kan beoordelen zijn die voor het merendeel niet van buitenlandse afkomst maar gewoon van hier.

0
Willem Houben
theehuisje Elsloo
Met ontsteltenis heb ik vanmorgen gezien hoe de resten van het theehuisje nog smeulden, nadat onverlaten het (waarschijnlijk) in de hens hebben gezet.
Afgelopen weken lagen er al totaal afgebrande stukken hout voor de ingang.

Ik weet niet wie er verantwoordelijk is voor het toezicht in het kasteelpark. Mensen die de hond uitlaten uit de aangrenzende woningen worden er pijnlijk op gewezen dat de hond niet mag loslopen in het park. Onzin!. Als je je hond verantwoord uitlaat, kan die hond er niets stukmaken. Wild verbijft er sowieso niet. De toezichthouders zouden hun aandacht moeten vestigen op de onverlaten die theehuisjes in de hens zetten en verantwoordelijk zijn voor het zwerfvuil langs de weg naar Ter Hagen.

Ik zag wandelende toeristen (natuurvrienden), wielrenners en jonge kerels in zwarte golfjes die er massaal puin over de heg gooien (verpakkingen, blikjes van Red Bull en McD)
Het verantwoordelijke toezicht ontloopt die verantwoordelijkheid en laat niets opruimen.

1
Jan van de Frusch
er is iets goed mis met dit land
Ik ben ook heel kwaad want ik meen dat ik het aan heb zien komen met die jihadgangers rond dat theehuisje.
De politie doet niks en de burger maar betalen terwijl alles kapot moet. genoeg is genoeg

1
Fientje Jansen
Tjèhuuske aafgebrend nondedjuu
Aelse Sajelair!! Ich bèn zwao grwètsj op mien dörrep. Mien Sajellèndj. En danne: Zette ze (de boetlenjers???) ’t Tjèhuuske in de fik. Wat ein rotzooi!. Venj die kloatzek en houw ze op die pens. Jihadisten die in ’t park dealen (gein Aelsen’se weurd voor te vènje) Houw ze op die kloate! Zèt ze aan ’t werrik en loat se eine nuuj tjèhuuske bouwen. Mè waal wie ut woar. En neet zo unne prul wie doa stoong. “T is oos dörrep. Viva Aelse! De Vastelaovengeis.
0
Laat reactieformulier zien