Skip to main content

HISTORIE

2016 Haslou bestaat 75 jaar

  • Afbeeldingen | Bron: Haslou ©

De Elsloose voetbalvereniging Haslou bestaat in 2016 maar liefst 75 jaar en dat wordt groots gevierd. Het feit dat het eerste elftal naar de 4e klasse degradeerde doet daar niets aan af, want feesten dat kunnen ze bij die club....

Haslou kampioensteam jaren60

Het kampioensteam uit de 60-er jaren (kilk voor vergroting)

“ Feest der verbinding"

Voetbalvereniging Haslou uit Elsloo bestaat op 1 augustus 2016 75 jaar. Met haar 550 leden is Haslou niet alleen een voetbalclub. De club is onderdeel van de Elsloose gemeenschap. Een simpel rekensommetje leert dat met familie, aanhang, supporters en vrijwilligers wekelijks meer dan 2000 mensen direct of indirect betrokken zijn bij de club. Om die reden heeft het feestcomité ook het 75 jarig bestaansfeest georganiseerd in het teken van de verbinding met de gemeenschap.
Nadat initiatieven in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw waren gestrand, werd in de oorlogsjaren het initiatief genomen om te komen tot een nieuwe voetbalclub. Dit kwam mede doordat allerlei andere vormen van sportbeoefening of vrijetijdsbesteding niet zo maar door de bezetter werden toegestaan. Binnen de kortste keren was er een honderdtal Elsloonaren die lid werden van Haslou. De basis was gelegd voor wat Haslou anno 2016 is. De hele historie en ontwikkeling van Haslou is beschreven in het jubileumboek. Een boek met foto’s, verhalen, symbolen en geweldig leuke anekdotes van toen en van nu. Kortom Haslou door de jaren heen bekeken vanuit verschillende invalshoeken: de sportbeoefening, de activiteiten, de tenues, de velden, de verbinding met de activiteiten in de gemeenschap en nog veel meer. Het boek is vanaf het feestweekeinde te verkrijgen op de bekende verkooppunten.

De verbinding wordt ook vormgegeven tijdens het feestweekeinde zelf. Zo is er op de vrijdag een sport- en speldag waar alle basisscholen uit Elsloo aan deelnemen. De dag staat in het teken van sport-spel en bewegen voor de jeugd en wordt vormgegeven door de SV Haslou in samenwerking met acht collega sportverenigingen en instituten uit Elsloo. Ruim 800 kinderen zullen hier aan deelnemen. Dank zij de enorme medewerking van verenigingen, vrijwilligers en sponsoren is de doelstelling, om de jeugd niet alleen te vermaken maar ook te laten ervaren hoe leuk het is om samen te sporten en te bewegen, mogelijk gebleken.

Een bijzondere vorm van verbinding dankt Haslou ook aan de Horecaondernemers in Elsloo. Zij hebben zich voor de feest samengepakt en zullen het feest voorzien van een horecaplein waar de diverse lekkernijen zijn te verteren. Een samenwerking die uniek mag genoemd worden en wellicht een vervolg krijgt in de wijze waarop zij culinair Elsloo samen op de kaart zetten.

Haslou bestaat 75 jaar en dat wordt natuurlijk ook gevierd. Het feestprogramma start de vrijdagavond met een jubileumreceptie. Tijdens de receptie worden de drie 60-jarige jubilarissen (Wiel Bonekamp, ex-secretaris, Thei Beckers, ex-voorzitter en Nico Hamers, ex speler 1e elftal) gehuldigd en zal het jubileumboek worden uitgereikt. Een jubileum is een mooi moment om nieuwe wegen in te slaan. Op de jubileumavond zal het nieuwe Haslou- logo ten doop worden gehouden om daarmee ook de volgende fase van de club in te luiden. Aansluitend is er een open clubavond in de vorm van een biercantus & zangfestijn (overgenomen uit de studentenwereld) waarbij naast leden en oud-leden iedereen welkom is.

De zaterdag staat in het teken van sport. In de ochtend is er beachvoetbaltoernooi voor de allerkleinsten gevolgd door een beachvoetvolleytoernooi in de middag.
Zaterdagavond is er een spetterende show en muziekavond met de band The Originals (bekend van Serious Request/3FM/Amstel live) en DJ Kicken.

Haslou hecht waarde aan de relatie met de buurtbewoners. Verbinding vindt ook op de zondag plaats in de vorm van een brunch en muziekfeest. Iedereen is daarbij welkom, maar de buurtbewoners zijn er speciaal voor uitgenodigd. Aan het brunch en muziekfeest wordt deelgenomen door 4 Elsloose muziekverenigingen te weten fanfare de Maasgalm, Escolum, Emotion en The Young Ones.

Aansluitend aan de brunch vinden de Catsopper boerengames plaats. Hilariteit voor jong en oud valt de bezoekers ten deel. Daarnaast is er een familie speurtocht door Elsloo waarbij vragen over de Haslou Historie uiteraard niet kunnen uitblijven. Kortom een feest voor iedereen en waar Haslou van hoopt dat het iedereen nog lang zal heugen. Haslou wenst in ieder geval de Haslou Gemeenschap en de bewoners van Elsloo een geweldig feestweekeinde toe.

De activiteiten vinden plaats in en rondom de feesttent op het Haslou complex aan het Mergelakker te Elsloo.
Voor informatie, inschrijving en voorverkoopadressen kunt u terecht op www.haslou.nl

Feestprogramma op 7, 8, 9 en 10 juli 2016 

Donderdag 7 juli: Business Event: voor bedrijven en sponsoren, met kookbattle en netwerken.

Vrijdag 8 juli: 
Middag: Sportdag voor o.a. alle basisscholen in Elsloo. Met medewerking van de Elsloos sprotverenigingen: verbinding door sport en bewegen. 1000 kinderen zullen deelnemen!
Avond: Jubileumreceptie SV Haslou 75 jaar, tevens presentatie jubileumboek en onthulling nieuw logo. Aansluitend open clubavond voor leden, oud-leden, vrijwilligers en geïnteresseerden. Met Biercantus (zangfestijn)

Biercantus in Elsloo: 
Lekker feesten en meezingen? Samen een feestje bouwen met vrienden, familie of je vereniging? Op vrijdagavond 8 juli kan dit in het kader van de jubileumfeesten Haslou 75 in het feestpaviljoen bij Sportcomplex Mergelakker. Aanvang 21 uur.
Een biercantus is een zangfestijn waarbij je als deelnemer meezingt met de nummers die door de band (Motioncoverband) gespeeld worden. Vanwege de sfeer die er hangt, de makkelijke meezingers en ook het rijkelijk vloeiend gerstenat zingen alle deelnemers elk nummer mee. Een echt verbroederingsfeest!

Doe je mee? Reserveer een echte Duitse tafel. Kosten per tafel, 10 personen € 20,-. Halve tafel € 12,50. Tafels kunnen gereserveerd worden op www.haslou.nl.
Natuurlijk kun je ook gewoon komen kijken. Vrij entree

Zaterdag 9 juli

Ochtend: Beachvoetbal voor de jeugd

Middag: Beachvoetvolley in tropische sferen met DJ, cocktailbar, danseressen, live-commentaar etc.

Avond: Feestavond met medewerking van DJ Kicken en topband “The Originals” (bekend van TV en Radio), check www.theoriginalsmusic.nl

Haslou Beachvoetbaltoernooi

Op zaterdag 9 juli a.s. vindt in het kader van het 75-jarig bestaansfeest van SV Haslou een beachvoetbaltoernooi plaats. Dit tropisch festijn vindt plaats op ’t sportcomplex Mergelakker (bij het feestpaviljoen) in Elsloo.
In de ochtend (van 9.30 uur tot 12.00 uur) is de jeugd aan de beurt. Er zijn 2 categorieën: tot en met 8 jaar, tot en met 13 jaar. Kosten per team € 7,50. In tropische sferen wordt in de middag het recreantentoernooi gehouden. Deelname vanaf 14 jaar. Onder genot van muziek, dans en cocktails wordt de strijd aangegaan om de felbegeerde Jubileum Trofee. Kosten per team € 10,- Inschrijven kan via de site: www.haslou.nl

Zondag 10 juli

Middag: Vanaf 12 uur. Catsopper Brunch. Een gezellige brunch voor alle mensen uit de buurt, oud-leden en iedereen die zich met Haslou verbonden voelt. Met medewerking van Fanfare de Maasgalm, E-motion en Escolum & The Young Ones.

Middag: Vanaf 14 uur. Haslou History Facts: Wandeltocht en Boerengames.
Deelname vrij voor iedereen

Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van Haslou wordt ook een gedenkboek uitgegeven dat u voor Euro 25 kunt kopen.

Persoonlijke archieven en het clubarchief zijn nageplozen. Vele interviews werden gehouden. De sportieve en bijzondere prestaties van Haslou maar natuurlijk ook lief en leed, anekdotes en markante (bestuurs)leden zijn beschreven.
Kortom het boek neemt u mee naar het ontstaan van S.V. Haslou ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, de groei die daarop volgde, verrassende verhalen en verslagen én de mooiste herinneringen van jong en oud: het wordt een unieke uitgave! Het boek krijgt een bijzonder mooi ontwerp en wordt in een hoge kwaliteit gedrukt, echter in een beperkte oplage. Wilt u daarom nu verzekerd zijn van een exemplaar? Maak dan gebruik van de voorintekening. De prijs van het jubileumboek bedraagt € 25,--

Jubileumboek S.V. Haslou

Haslou 75jaar“SV Haslou 75 jaar, meer dan voetballen”, dat is de titel van het jubileumboek dat over een aantal maanden wordt uitgebracht door de Elsloose voetbalclub. De voorbereidingen voor dit boek van zijn in volle gang. Opvallend is dat het nu al behoorlijk begint te leven binnen de plaatselijke gemeenschap. Dit blijkt uit de vele reacties die bij de redactie binnenkomen en de informatie die wordt aangereikt. Dit bevestigt wat de initiatiefnemers verwachtten. Het wordt niet alleen een mooi lees- en kijkboek van de voetbalvereniging maar ook een naslagwerk met belangrijke wetenswaardigheden uit het Elsloo van toen en van nu.

Wist u dat Haslou twee voorlopers had: Wilhelmina en R.K.E.V.C. Wist u dat Haslou achtereenvolgens voetbalde aan de Veldhoven, Achter het Kruis aan de Vloedgraaf en op de Maasbeemden. Dat boer Kwab Paulissen uit Catsop vaak dreigde om de bal aan zijn riek te prikken. Dat café “D’n Dobbele” aan de Dorpstraat het eerste clublokaal was. Dat Haslou een paar profvoetballers opleidde. Dat Haslou in de hoogste amateurklasse heeft gespeeld. Dat het clubblad “Zwart op Wit” heette.
Kortom het boek neemt u onder andere mee naar het ontstaan van S.V. Haslou ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, de groei die daarop volgde, verrassende verhalen en verslagen én de mooiste herinneringen van jong en oud.
De werkgroep die het het boek samenstelt is erg enthousiast: het wordt een unieke uitgave!

Het boek krijgt een bijzonder mooi ontwerp en wordt in een hoge kwaliteit gedrukt, echter in een beperkte oplage. De prijs van het jubileumboek bedraagt € 25,-.


De redactie is momenteel druk doende om diverse persoonlijke archieven en het clubarchief na te pluizen. Ook interviewt men (oud-)leden en supporters van de vereniging. Het jubileumboek van S.V. Haslou wordt niet alleen een mooi lees- en kijkboek met verleden en heden van de voetbalvereniging, maar ook een naslagwerk met belangrijke wetenswaardigheden voor de toekomst. Zo neemt het boek u onder andere mee naar het ontstaan van S.V. Haslou ten tijde van de oorlog, de groei die daarop volgde, een overzicht van 75 jaar aan behaalde resultaten en de mooiste herinneringen van jong en oud.

Ook de nodige anekdotes passeren de revue. Wist u dat ex-wielrenner Henk Steevens zijn been twee keer brak toen hij uitkwam in een wedstrijd voor Haslou 1?
Dat men in Brunssum schrok toen bij de wedstrijd Limburgia-Haslou in 1971 het legioen uit Elsloo uit meer dan 700 personen bestond?
Dat Havantia in 1944 de beslissend kampioenswedstrijd van Haslou won, die gespeeld werd op het Caesar-veld in Beek, voor meer dan 2000 toeschouwers?

Bij de samenstellers van het boek spat het enthousiasme eraf; dit gaat u terug zien in deze unieke uitgave voor een breed publiek. Binnenkort start de voorinschrijving. De prijs van het jubileumboek bedraagt 25 euro. Voorintekenaars ontvangen een limited edition. Informatie over de voorinschrijving volgt.

Op de foto: jeugdkampioenen van Haslou in 1964 (klik voor vergroting)

Na 75 jaar is Haslou de grootste vereniging in Elsloo. De club kent momenteel ca. 550 leden. Veel teams trainen en spelen wekelijks op de prachtige accommodatie gelegen aan de Mergelakker in Catsop.

In het jubileumweekend zal op de parkeerplaats bij de accommodatie een grote feesttent worden opgesteld, waarin de festiviteiten zullen plaatsvinden.
Veel werk wordt ook gemaakt van het inrichten van een fototentoonstelling over “75 jaar Haslou”. Hebt u nog foto’s, programmaboekjes, affiches of knipsels die de historie van Haslou raken dan kunt u die sturen naar haslou75@gmail.com. Ook film- of videomateriaal is welkom.
Uiteraard wordt u in de komende weken via de diverse media op de hoogte gehouden van de komende activiteiten!

Op de foto: Haslou 4e klasse 1950 (klik voor vergroting)

1950 Haslou1 4eklasse

 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien