Skip to main content

HISTORIE

2018 Jan Tummers in de picture

Jan Tummers, Geulle 8 april 1942

Jan Tummers, geboren in Geulle maar vanaf begin jaren 70 woonachtig in Elsloo. Jan was prof van 1965 tot 1969 en stopte op 27 jarige leeftijd, heel jong dus. Hij was het toen zat om voor voor anderen tegen een karig loontje de longen uit zijn lijf te fietsen. 

Voordat hij prof werd, was hij een van de beste Nederlandse amateurwielrenners en vocht hij menig duel uit met provincie- en leeftijdgenoten Harrie Steevens, Wim Schepers, Eddy Beugels en Jan Krekels. In 1964 won hij de Ronde van Limburg.

Als prof reed hij o.a. in 1967 de Ronde van Italië, waarin 12e werd in de rit naar Palermo. Zijn ploeg Willem II Gazelle reed de ronde niet uit, ze waren nog maar met 3 renners over.

Daarnaast stond Jan ook ook aan de start in Milaan-San Remo, Parijs-Nice, de Giro en de ronde van Andalusië. In de Ronde van Zwitserland werd hij twaalfde en in de Amstel Gold Race eindigde hij op een tiende plek.

Foto: ingesloten vanaf en met dank aan www.dewielersite.net / Jack Claassen

Samen met zijn vrouw Corry nam hij na zijn profcarrière een cafetaria over in Oud-Elsloo, op de top van de Maasberg, daar waar nu café Auwt Aelse is gevestigd. Vlakbij het toenmalige Jongerencentrum Utopia, dus aan klandizie geen gebrek. Volgens mij stond op het raam "Cafétaria Bergrust" maar in de volksmond was 't bij Jan d'n Tummer.

Hun friet met halve haan en friet met bief was wereldberoemd in Elsloo en omstreken. Maar ook de humor van Jan en Corry zorgde er voor dat de formica tafeltjes en stoeltjes tot in de kleine uurtjes bezet waren. Vaak moest je wachten tot er een plekje was. 

Tot medio 2021 zat Jan nog elke dag op de racefiets en trapte hij per jaar nog zo'n 25.000 (!) kilometer weg. Bij een valpartij raakte een schouder dermate geblesseerd dat fietsen voorlopig niet meer aan de orde is. Hij houdt zijn conditie nu op peil met wandelen.

Op donderdag 24 mei 2018 gaf dagblad De Limburger hem de aandacht die hij verdient, lees hier >

 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien