Skip to main content

HISTORIE

1930 Overweg Kaakstraat-Catsop met treinhalte

  • Afbeeldingen | Bron: Streekmuseum Elsloo ©

Foto boven: 1930 de spoorwegovergang Kaakstraat-Catsop in Elsloo met treinhalte.

Nol Schepers heeft de onderstaande informatie verstrekt:
De halte bestond van 1919 tot 22 mei 1937. Volgens informatie van Harie Rouvroye  werd de halte nog een tijd gebruikt in de 2e Wereledoolog. Het laatste jaar voor de bevrijding en zeker nog een jaar erna werden de mijnwerkers van de gewone dagdienst er mee vervoerd. Deels waren het geen personenwagons maar veewagens die van banken waren voorzien.

De spoorwegovergang naar Catsop was open tot 1966. Bij deze overweg stond een seinwachterhuisje, het "Belhuuske" genaamd vanwege het belsignaal dat klonk als de overwegbomen (breren) omlaag gelaten werden. Vanaf dit seinwachterhuisje werden ook de spoorbomen op de Spoorstraat bediend ca. 1km naar het noorden.

Rechts op de foto de latere café De Punt (volgens mij ook nog een tijd Café Belhuuske genaamd!?)

Het was een druk punt zeker omdat hier drie straten bij elkaar komen, via de Heirstraat gaat de schooljeugd uit Catsop naar de Augustinusschool, via de Kaakstraat gaat men naar de oude kern van Elsloo en de St. Augustinuskerk. En via de Kaakstraat en de Maasberg omlaag naar de Maas en de omliggende landerijen (en later naar het Julianakanaal)
Op de “Punt” zoals deze plek door de Elsloonaren genoemd wordt, lag vroeger een bakkerij, later werd dit een café en daarna een eetgelegenheid.

Elsloo spoorweghalte Kaakstraat

Nadat in 1966 de spoorwegbrug bij het Mergelakker werd aangelegd, werd de overweg gesloten. De andere overweg bij de Spoorstraat werd een onbeveiligde overgang. Nadat de treinhalte aan de Kaakstraat werd gesloten, was men op station Beek-Elsloo aangewezen.

Ook is op de foto te zien dat Elsloo destijds al een (bovengronds) electriciteitsnet had; dat werd in 1929 aangelegd.

Met dank aan: geocaching.com, stationsweb.nl en Guus Smeets van www.catsopvanvreuger.com

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien