Skip to main content

HISTORIE

1938 ansichtkaart Staatsmijn Maurits

1938 Staatsmijn Maurits ansichtkaart a

1938 Staatsmijn Maurits ansichtkaart b

Ik kwam deze ansichtkaart toevallig tegen bij een online-ansichtkaartenhandelaar en heb die gekocht. Een ansichtkaart van Staatsmijn Maurits in Lutterade-Geleen.
Natuurlijk al intrigerend dat er überhaupt een ansichtkaart van de Maurits in Geleen bestaat. Er zijn ook kaarten van de andere Limburgse mijnen op internet te vinden. Blijkbaar was men er in de 30-er jaren van de vorige eeuw maar wat trots op. Toen wisten ze nog niet dat er 40 jaar later niets meer van over zou zijn...

De kaart is verstuurd naar een familie Verweij en Kleingeld in Rotterdam. Zo weten die nu ook waar hun eierkolen en antraciet vandaan komen. Ze wonen aan de Bas Jungeriusstraat 194 C in Rotterdam. Het adres bestaat nog steeds. 

Het handschrift is vooroorlogs zwierig en daardoor voor de moderne mens bijna onleesbaar. De datum van afzending is 27 augustus 1938. Niet dat ik de dag kan lezen, maar dat kun je opzoeken op internet: zaterdag 27 augustus 1938.
We lezen dat de afzender blijkbaar op weg is naar Bonn en Ludwigshafen in Duitsland. Gezien de afbeelding op de kaart vermoed ik dat ze met hun schip vol kolen op het punt staan om te vertrekken vanuit de haven in Stein. Nog gauw een kaartje gekocht in Stein om naar de familie in Rotterdam te sturen. Daar waar anderen een fotokaartje sturen met de kerk van Oud-Stein, van het klooster met kasteelruïne of van een vergezicht over de Maas, kiest deze familie voor het kaartje van Staatsmijn Maurits... 

Met potlood staat er "onbekend" op geschreven. Misschien heeft de familie de groeten wel nooit ontvangen?! 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien