Skip to main content

UTOPIA
jongerencentrum 1970-1988

Schuifelen in Utopia... Joe Cocker

Nee , op deze kon je ook niet schuifelen anno 1970...Maar het was wel een wereldhit en grijs gedraaid in Utopia en elke andere jeugdsoos. En op 22 december 2014 is ie overleden: Joe Cocker

Met "With a little help form my friends" (een nummer van The Beatles overigens) had ie in 1968 een nummer 1 hit in Engeland. Zijn echte roem en een wereldhit kreeg Joe Cocker in 1969 op het Woodstock Festival. Wij kregen in 1969 niet zo heel veel mee van Woodstock, je zag wel eens een fragment in Beatclub. Dat veranderde in 1970, toen kwam de 3-dubbel lp uit en de film draaide in de bioscoop. We hadden er opeens veel idolen bij en Joe Cocker was er een van.

Hierboven niet het bekende fragment van zijn optreden op Woodstock, maar uit de film "Mad Dogs & Englishmen". Beter beeld en geluid in deze klassieke concertfilm, toen Cocker op zijn best was. Begin jaren 70 rijgt hij de ene hit aan de andere (altijd covers, dat wel) maar drank en drugs (kijk maar 'ns naar gitarist Leon Russell in deze film...!) en daaruit voortvloeiende financiële problemen maken eigenlijk vrij snel een, naar later blijkt, tijdelijk einde aan zijn wereldcarrière. Hij bracht nog wel albums uit, maar die haalden bij lange na niet het niveau van zijn eerder werk.

Tot in 1982 toen hij iedereen blij verraste met "Sheffield Steel" Daarna gaat het weer opwaarts met Cocker.; hij treed live weer op met de "groten der aarde"  In 1982 bekroont met de wereldhit "Up where we belong" een duet met Jennifer Warnes. Elke 2 of 3 jaar heeft hij wel een wereldtours, album of dvd, voor het laatste in 2013. Maar zijn muzikaal interessantste jaren heeft hij toch van 1968-1972.
Joe...rest in peace!

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien