Skip to main content

UTOPIA
jongerencentrum 1970-1988

One-Hit-Wonder: The Castaways

  • Afbeeldingen | Bron: YouTube ©

Hét ultieme One-Hit-Wonder oftwel obscure singlehit is "Liar, liar" van The Castaways.

The Castaways was een garageband uit Minneapolis, Minnesota (USA) en werd in 1962 opgericht. De originele bezetting bestond uit Jim Donna (keyboard en zang), Bob Donna (basgitaar), Dick Roby (gitaar en zang), Roy Hensley (gitaar en zang) en Dennis Craswell (drums en zang). Hoewel de band in verschillende samenstellingen speelde, was het deze formatie die verantwoordelijk was voor hun grootste hit.

Het was hun enige hit van de in totaal 5 singles die ze uitbrachten tussen 1965 en 1968. En reikte tot nummer 12 op The Billboard Hot 100 van 1965.

In de jaren zestig, een tijdperk van muzikale revolutie en culturele verandering, was er een overvloed aan opkomende bands die hun stempel wilden drukken. Eén van deze bands was The Castaways, een Amerikaanse rockgroep die bekendheid verwierf met hun aanstekelijke en unieke sound. 

"Liar, Liar" werd in de zomer van 1965 uitgebracht en groeide al snel uit tot een nationale hit. Het nummer, geschreven door bandleden Jim Donna en Dennis Craswell, werd gekenmerkt door zijn opwindende beat, pakkende melodie en de opvallende falsetto zang van Roby. Het had een rauwe, garage rock vibe die perfect paste bij de muzikale smaak van die tijd en de band kreeg lovende kritieken voor zijn innovatieve geluid. De hypnotiserende riff en het gebruik van de falsetto-stem maakten "Liar, Liar" tot een onmiskenbare hit die zijn tijd ver vooruit was.

Het nummer werd later opgenomen in verschillende films en soundtracks, waaronder de film "It's a Bikini World" uit 1967. Het videofragment is uit die film. Twintig jaar later was hun hit ook te horen in de cultklassieker "Good Morning, Vietnam" uit 1987.

Ondanks het succes van "Liar, Liar", slaagden The Castaways er niet in om een vervolg hit van hetzelfde kaliber te produceren. Ze brachten wel nog enkele singles uit, maar geen daarvan evenaarde het succes van hun debuuthit. Desondanks bleef de band optreden en ontwikkelden ze een trouwe schare fans die hun muziek wisten te waarderen.

In de loop der jaren werd "Liar, Liar" erkend als een klassieker van het garage rock genre en kreeg het een plek in de harten van muziekfans wereldwijd. The Castaways zelf blijven een fascinerend voorbeeld van de vele bands uit de jaren zestig die met hun unieke geluid een blijvende invloed hebben gehad op de muziekgeschiedenis.

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien