Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.
woonwagenstandplaatsen

Uitbreiding woonwagenstandplaatsen

  • Afbeeldingen | Bron: wikipedia / Gerdien1978 https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Woonwagenkamp.jpg / rawpixel.com ©

De gemeente Stein heeft momenteel 55 standplaatsen voor woonwagens, verdeeld over zeven locaties, voornamelijk bewoond door de Sinti-gemeenschap. Er is een wachtlijst voor deze specifieke woningen en er is daarover regelmatig overleg met het Sinti Bewonersoverleg Stein. Sinds 2016 werkt de gemeente aan de maatschappelijke integratie van de Sinti.

Naar aanleiding van een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over het behoud van de woonwagencultuur, heeft Stein de behoefte aan extra standplaatsen onderzocht. Bureau Compaenen concludeerde dat er op korte tot middellange termijn vijf tot zeven extra standplaatsen nodig zijn, te verdelen over bestaande locaties, met aandacht voor milieutechnische beperkingen en ruimtelijke inpasbaarheid. Dit betreft sociale huurwoningen.

In 2023 heeft intensief overleg plaatsgevonden met woningcorporaties Zaam Wonen en Wonen Limburg om deze uitbreiding mogelijk te maken. Op 29 november 2023 werd een toelichting gegeven aan de brede bewonerscommissie over de uitbreidingsplannen en het uniforme toewijzingsbeleid.

Zaam Wonen zal vijf standplaatsen realiseren op de locaties Julianaweg (1), Kinskystraat (2) en Veestraat (2), terwijl Wonen Limburg twee standplaatsen zal toevoegen op de Swentiboldlaan (2). Deze afspraken zijn vastgelegd in de lokale prestatieafspraken voor 2023. De gemeente zorgt voor bouwrijpe grond op deze locaties.

Op 2 juli zijn alle woonwagenbewoners geïnformeerd over de locatiekeuzes en vervolgstappen. Direct omwonenden ontvangen over de uitbreiding deze brief ⇢

  • Laatste update op .