Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Heitje voor 'n karweitje...

Op 15 september was het 10 jaar geleden dat de Amerikaanse bank Lehman Brothers failliet ging. Het bleek het begin van een gigantische crisis. U weet vast nog hoe het verliep. De bankiers hadden gegokt, de samenleving had verloren. 10 jaar later is het er niet rechtvaardiger op geworden.

Want is het rechtvaardig dat multinationals miljarden cadeau krijgen, terwijl leraren moeten vechten voor een beetje waardering? Is het rechtvaardig dat het eigen risico blijft stijgen, terwijl zorgverzekeraars miljarden reserves hebben? En is het rechtvaardig dat de grootste bedrijven ons land vervuilen en u de rekening daarvoor moet betalen? (bron: Ron Meyers, partijvoorzitter SP)

En de banken blijven gewoon doorgaan met kwalijke praktijken terwijl ze allemaal een bankierseed hebben afgelegd waarin ze beloven "dat ze hun functie integer en zorgvuldig zullen uitoefenen en daarbij het belang van de klant centraal stellen".

Na het Libor-schandaal bij Rabobank in 2016, is nu ING aan de beurt. Een boete van 775 miljoen euro voor falend beleid tegen het witwassen van crimineel geld.
Ze hebben weliswaar niet actief meegewerkt aan het witwassen van honderden miljoenen criminineel geld, maar ze lieten het gebeuren...
Omdat graawerk en hebzucht belangrijker gevonden werden dan integriteit en het goed uitrusten van hun compliance-apparaat. IT-systemen werden onvoldoende up-to-date gehouden en veel compliance-medewerkers werden wegbezuinigd. Want saneren daar is ING bestuursvoorzitter Hamers erg goed in... vraag maar 'ns aan (voormalige) ING medewerkers in België waar hij vanaf 2011 een paar jaar voorzitter is geweest!

Afgelopen voorjaar werd Hamers nog bijna overladen met een salarisverhoging van 50% van 2 miljoen naar 3 miljoen euro.... (Op de werkvloer moeten ze tegenwoordig gaan staken om er 3% bij te krijgen...)
Gelukkig dat de politiek en het publiek verbijsterd en verontwaardigd reageerden waarna dat voornemen werd ingetrokken. Terwijl ING toen al wist dat De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank bezig waren met een onderzoek naar de voornoemde witwaspraktijken. Hoe dom kun je zijn? Of heb je volkomen lak aan integriteit? 

Hamers is niet voornemens om op te stappen; die blijft gewoon zitten en zal volgend jaar wel 3 miljoen binnen harken.
En die boete dan? Och, die heeft ING binnen een paar maanden terugverdiend.... van uw en mijn centen.

Premier Rutte heeft burgers eerder wegens "minder sociaal" gedrag betiteld als "tuig van de richel"...  

https://www.youtube.com/watch?v=F7VTjGKzKoE

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien