Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Dorpsgaard ’t Meeldert: groene ontmoetingsplek voor inwoners

Op zaterdag 23 februari 2019 hebben circa 25 inwoners samen met wethouder Gina van Mulken (Natuur & Landschap) de eerste werkzaamheden uitgevoerd ten behoeve van de aanleg van de Dorpsgaard ’t Meeldert. De realisatie van deze 3.000 vierkante meter grote gaard gebeurt op initiatief van inwoners. Klik op foto's voor vergrotingen.

Dorpsboomgaard Elsloo Stein 03.2019

Oase
Deze dorpsgaard wordt een fruitige ontmoetingsplek voor de inwoners gelegen bij de Pasveersloot. Het doel is om een authentieke boomgaard te realiseren: een oase voor plant en dier, een plek die jong en oud verbindt door onder andere fruitbomen en plukstruiken. Het onderhoud en beheer van de gaard gebeurt door inwoners.

Landschapsdromen
Wethouder Gina van Mulken: ‘Als gemeente zetten we ons in voor het ophalen en realiseren van landschapsdromen van inwoners. Landschap en natuur is niet alleen een doel, maar ook een middel om betrokkenheid te realiseren tussen inwoners onderling en met hun leefomgeving. Zo is deze gaard een plek waar je je kunt inzetten of kunt ontspannen en bijkomen, alleen maar ook samen.’

Biotoopverbetering
Extra aandacht gaat uit naar biotoopverbetering voor insecten, vlinders en wilde bijen. Dit gebeurt door het inzaaien van bloemenmengsels en het bouwen van een bijenhotel. Door aangepast beheer worden ontwikkelingsmogelijkheden voor flora en fauna gecreëerd.

Groenprogramma
Dorpsgaard ’t Meeldert maakt deel uit van het groenprogramma dat mede gefinancierd wordt door de gemeente Stein en de Provincie Limburg. Het programma bestaat o.a. uit werkdagen met basisscholen, hakhoutbrigades, participatie in ’t Brook, realisatie Schoolgaard KC Aelse en bloesemactiviteiten.

IKL zou in eerste instantie in de uitvoering van dit programma ondersteunen. Maar de laakbare handelingen van IKL directeur Herman Vrehen hebben dat gedwarboomd, lees hier >
In augustus 2021 heeft IKL een doorstart gemaakt in VivaraPro, maar het is niet bekend of de Dorpsboomgaard daardoor een feit gaat worden.

Meer informatie vind je ook op Dorpsboomgaard Stein PVA 

Dorpsboomgaard Elsloo Stein 02.2019

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien