Skip to main content

2000 glyfosaatvelden in Limburg

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: rawpixel.com (AI generated)

In Limburg zijn bijna 2000 velden met glyfosaat vanuit de ruimte zichtbaar, vaak dichtbij natuurgebieden, wateroppervlakten, woonwijken en basisscholen. Glyfosaat, een omstreden onkruidverdelger, wordt door boeren gebruikt om snel onkruid te verwijderen. Het middel kan schadelijk zijn voor de natuur en mogelijk voor de gezondheid, met zorgen over ziektes als kanker en parkinson. Vooral kinderen zijn kwetsbaar.

Satellietbeelden tonen dat in 2020 zo’n 137.000 Limburgers binnen 250 meter van een bespoten veld woonden. Ook zo'n 20 basisscholen en 50 speeltuinen liggen binnen deze zone. De gevolgen voor waterkwaliteit en biodiversiteit zijn duidelijk: bijen en wormen worden minder actief, en natuurgebieden lijden onder het gif.

Hoewel alternatieven worden onderzocht, is glyfosaat voorlopig toegestaan door de EU. De vraag blijft of we moeten stoppen om risico's te beperken, of doorgaan om de voedselproductie te beschermen. Wetenschappers waarschuwen: zolang intensieve landbouw blijft, is bescherming van mens en natuur moeilijk.

+ De Limburger op 23.11.2024 over glyfosaatvelden ⇢

+ Zembla uitzendingen over glyfosaat ⇢

+ Natuur en Millieufederatie Limburg op 04.06.2024 over glyfosaatvelden ⇢

+ Nieuwe Oogst op 18.03.2023 over glyfosaat ⇢


Wat is glyfosaat?

Glyfosaat is een chemisch middel dat wordt gebruikt om onkruid te bestrijden. Het werkt door een proces in planten te verstoren dat nodig is voor hun groei, waardoor ze afsterven. Glyfosaat is vooral bekend als het actieve ingrediënt in het product Roundup.

Het is een van de meest gebruikte onkruidverdelgers ter wereld, omdat het effectief is en breed inzetbaar op akkers, tuinen en openbare ruimtes. Glyfosaat is echter omstreden omdat het mogelijk schadelijk is voor het milieu en de gezondheid.

Milieu en gezondheid

Milieu: Glyfosaat kan de biodiversiteit schaden, zoals het beïnvloeden van bijen, wormen en schimmels. Het kan ook in water terechtkomen en de waterkwaliteit verminderen.

Gezondheid: Sommige studies linken glyfosaat aan ziektes zoals kanker en parkinson, maar hierover is nog veel discussie. Het middel is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als "mogelijk kankerverwekkend" bestempeld.
Ondanks de zorgen blijft glyfosaat populair omdat er weinig alternatieven zijn die net zo effectief en goedkoop zijn. De Europese Unie heeft het gebruik in 2023 nog met tien jaar verlengd, maar de discussie over een verbod gaat door.

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien