Edith Schippers naar Mosadex
- Afbeeldingen | Bronnen ©: Wikipedia, Mosadex Groep (foto embedded)
Edith Schippers stopt als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer. Ze kan haar werk als senator niet combineren met haar nieuwe functie als directeur van Mosadex Groep, met onder andere vestigingen op Businesspark Stein te Elsloo.
Schippers was pas anderhalf jaar senator, maar er waren hoge verwachtingen van haar terugkeer in de politiek. Ze werd zelfs genoemd als mogelijke opvolger van Mark Rutte, vanwege haar ervaring als oud-minister van Volksgezondheid en informateur.
De 60-jarige Schippers geeft aan dat ze meerdere pogingen heeft gedaan om beide rollen te combineren, maar dit bleek niet haalbaar. In haar verklaring zegt ze dat zowel haar werk als de VVD meer aandacht verdienen dan ze nu kan geven. Vanaf januari 2025 gaat ze zich volledig richten op haar nieuwe functie bij Mosadex.
Mosadex Groep is totaalleverancier in de Nederlandse farmaceutische zorgmarkt met twaalf ondernemingen en ruim 1.800 medewerkers. Het bedrijf heeft o.a. vestigingen op het Businesspark Stein: medicijnen groothandel Mosadex en Apotheek Voorzorg (geautomatiseerd op maat verpakken van geneesmiddelen zoals de bekende medicijnrollen of blisters)
Edith Schippers
Schippers (geboren in 1964, Utrecht) is een Nederlandse politica en bestuurder, actief voor de VVD. Ze was minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (2010-2017) en daarvoor lid van de Tweede Kamer (2003-2010). Na haar tijd als minister bekleedde ze topfuncties bij DSM en werd in 2023 lid van de Eerste Kamer. Zij is getrouwd en moeder van een dochter. Haar echtgenoot, werkzaam in de zorgconsultancy, bracht haar soms in het nieuws vanwege mogelijke belangenverstrengeling.
Kamerlid
Edith Schippers werd in 2003 Tweede Kamerlid voor de VVD en richtte zich vooral op volksgezondheid en veranderingen in het zorgstelsel. In 2006 werd ze vicefractievoorzitter en in 2008 schreef ze samen met een collega een rapport over de toekomst van de zorg. Later nam ze deel aan een onderzoek naar het financiële stelsel.
Minister
In 2010 werd Schippers minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kabinet-Rutte I. Ze bleef minister in kabinet-Rutte II na de verkiezingen van 2012. Als minister was haar belangrijkste taak het beheersen van de zorgkosten. Ze werkte aan meer marktwerking in de zorg, met een belangrijke rol voor zorgverzekeraars. Tegelijk vond ze dat mensen vrij moeten zijn in hun keuzes en dat de overheid hen niet moet betuttelen.
Schippers overleefde drie moties van wantrouwen, onder andere vanwege vermeende belangenverstrengeling en de aanpak van fraude in de zorg.
In 2013 werd ze door Opzij uitgeroepen tot invloedrijkste vrouw van het jaar, maar in 2016 ontving ze ook de Big Brother Award vanwege plannen die het medisch beroepsgeheim onder druk zouden zetten.
Werk na de politiek
Na 2017 stapte Schippers over naar het bedrijfsleven en trad in dienst bij DSM. Ze werd president van DSM Nederland en later van DSM Europa. Na de fusie van DSM in 2023 kreeg ze een leidinggevende rol bij vastgoedintegratie en -optimalisatie.
Terugkeer in de politiek
In 2022 keerde Schippers terug in de politiek als lijsttrekker van de VVD voor de Eerste Kamer. Sinds 2023 is ze Eerste Kamerlid.
Controverses
• Tabaksbeleid: Haar versoepeling van het rookverbod en contacten met de tabaksindustrie wekten veel kritiek.
• Moties van wantrouwen: Ze overleefde drie keer een motie, onder meer door onvoldoende informatie te geven over zorgkosten en haar aanpak van de Q-koorts.
• Big Brother Award: Ontvangen vanwege voorstellen die de privacy van patiënten konden aantasten.
• DSM-pensioenfonds: In 2023 werd ze beschuldigd van het achterhouden van documenten, waarna DSM deze openbaar maakte.
Edith Schippers is een invloedrijke, maar ook omstreden figuur binnen de Nederlandse politiek en het bedrijfsleven.
- Laatste update op .