Skip to main content

HISTORIE

1898 Fanfare De Maasgalm

Fanfare De Maasgalm uit Elsloo werd volgens de notariële akte op 1 november 1898 opgericht. Na een jaar telde het gezelschap 39 muzikanten. Voor de oprichting van de fanfare werd hulp ingeroepen van “het kasteel” , waar de familie Jurgens woonde. Frans Jurgens, de tweede zoon van het gezin, aanvaardde het beschermheerschap. Deze functie bleef lange tijd in de familie, want Frans‘ jongste zuster, mevrouw Leodina Anna Dutilh Jurgens, is later beschermvrouwe geweest. De familie gaf allereerst een flinke bijdrage, zodat de eerste instrumenten konden worden aangeschaft en aan leden die zelf een instrument kochten, werd een vergoeding gegeven.

Fanfare De Maasgalm 1899

Fanfare De Maasgalm in 1899

Tot in de jaren 50 van de 20e eeuw kon de fanfare gebruik maken van één van de bijgebouwen van het kasteel. ‘s Zomers kon men repeteren in het kasteelpark, dat toen niet voor publiek toegankelijk was.
De fanfare was dus een feit: een vereniging met een flink aantal leden, instrumenten, repetitielokaal en een dirigent. (Bron: www.maasgalm.nl)

 Maasgalm 1898

 Afbeelding: Tijdschrift voor intrumentbouw Bd: 19 Leipzig, 1898 S. 47 - 8 oktober 1898

Vertaling van bovenstaand artikel:
Elsloo (in Holland). Onze gemeenschap vierde afgelopen vrijdag 8 oktober 1898 als een vreugdevolle en dankbare dag. 30 stuks prima blaasinstrumenten , voor het plaatselijke blaaskorps “De Maasgalm”, waren gearriveerd en werden in de namiddag op een feestelijk versierde wagen, voorafgegaaan door ruiters en Jonkheid, binnengehaald en naar het lokaal van de “fanfare”(toen onder aan de Maasberg) overgebracht. Hier werden ze zorgvuldig uit de foedralen gehaald en door deskundigen uitgeprobeerd en aan de leden uitgereikt. Dit alles voltrok zich in relatief korte tijd. De instrumenten bevielen uitstekend en er was niet de geringste opmerking over te maken.
De gemeenschap dankt deze enorme schenking aan de wijd en breed door hun weldadigheid en kunstzinnigheid bekend staande heren Jurgens uit Oss* Deze zijn de eigenaars van kasteel Elsloo. En de voormalige dirigent van de militaire kapel en nu instrumenthandelaar Th. Korn uit Maastricht heeft de instrumenten geleverd. We zullen er niet naast zitten als we stellen dat de genoemde heer van van Duitse oorsprong is en van oudsher zakelijke verbanden met Duitsland onderhoud.

* De familie Jurgens waren rijke boterfabrikanten uit Oss die aan de wieg stonden van de oprichting van Unilever > Wikipedia

Fanfare De Maasgalm 1923

Fanfare De Maasgalm, waarschijnlijk in 1923 bij het 25-jarig bestaan

maasgalm onbekend jaartal3 

Fanfare De Maasgalm, waarschijnlijk in 1938 bij het 40-jarig bestaan

maasgalm 1970 1720x1045

Fanfare De Maasgalm, waarschijnlijk in 1973 bij het 75-jarig bestaan

 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien