Skip to main content

UTOPIA
jongerencentrum 1970-1988

Verpakking bijna leuker dan de inhoud

  • Afbeeldingen | Bron: discogs.com (embedded), Wim Hanssen ©

Nog nooit meegemaakt... maar afgelopen week ontving ik een pakketje waarvan de verpakking bijna nog leuker was dan de inhoud. En ook nog eens evenveel waard...

Ik ben een gepassioneerde ouwe lp's koper op Discogs.com. De laatste tijd koop ik tweedehands plaatwerk dat ik ooit heb gehad maar in een onbezonnen bui voor een habbekrats heb verkocht of zelfs voor nop heb weggegeven. Of destijds gewoon ben vergeten te kopen of niet gekocht heb omdat het niet "hip" was. Als je ouder wordt, krijg je steeds vaker nostalgische buien en dan ga je op zoek naar lang vervlogen herinneringen. En die vallen niet altijd mee.

Op Discogs zoek ik dan pareltjes uit de jaren 1965-1975 waarbij vooral 1968 een magische aantrekkingskracht heeft. Waarom? Het was een fantastisch popjaar en de wereld stond in brand, de jeugd kwam in opstand en overal waren de meest waanzinnige happenings. Het zoeken op Discogs is vaak nog leuker dan het bestellen en sowieso goedkoper.

 

Al surfend kwam ik de lp "Bridge Over Troubled Water" van Simon & Garfunkel tegen. Met naast het titelnummer de all-time klassiekers "El Condor Pasa" en "Cecilia" en vooral "The Boxer".
Nooit gekocht, suffe muziek, maar hoort wel op een nostalgische tijdlijn thuis. De kinderen zullen er later beslist geen ruzie om krijgen.

De originele Nederlandse persing uit 1970 werd "als nieuw" en "lijkt ongedraaid" door een Brusselse verkoper aangeboden. Voor euro 7,90 een koopje. Dezelfde verkoper had voor euro 1,20 ook nog het singletje "I can't let Maggie go" van The Honeybus (uit 1968 ja, ja) in de aanbieding.

Bridge Over Troubled water

Een dag later staat Postnl al aan de deur met een pakketje zoals ik dat nog nooit gezien heb. De voorzijde én achterzijde van de stevig ingepakte lp (35 x 35 cm) is helemaal volgeplakt met postzegels, oude Belgische Francs postzegels van voor het Euro-tijdperk. In België blijven die geldig, hier niet. Een ijverige Belgische postbeambte heeft ze ook nog allemaal afgestempeld, nou ja bijna, op de achterkant heeft ie enkele overslagen gemaakt op die van 1 Franc. Rechtsonder heeft de verkoper nog net plaats gevonden om mijn naam en adres te vermelden. (zie foto) Ik ben gelijk helemaal verkocht, die verpakking ga ik bewaren, misschien zelfs wel inlijsten.

The Honeybus single klinkt als een tierelier en ik waan me weer 15 jaar. Simon & Garfunkel blijken echter verre van "nieuw".  Sjoukje Dijkstra heeft zo te zien menige pirouette op het vinyl gedraaid. Nochtans klinkt de lp best redelijk. Ik heb de verkoper nog bedankt voor zijn prachtige postzegelverpakking. 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien