Skip to main content

UTOPIA
jongerencentrum 1970-1988

Golden Earring

Foto wikipedia: de bezetting anno 1968-1969

Golden Earring of in de eerste jaren van hun bestaan "Golden Earrings" stoppen er mee na 60 jaar optreden!
En niet wegens leeftijd, ruzies, geen zin meer of wat dan ook, nee omdat ze solidair zijn met zanger/gitarist George Kooymans, waarvan op 5 februari bekend werd dat hij lijdt aan de spierziekte ALS en niet meer kan optreden.
Ook de vriendenband Vreemde Kostgangers met naast George Kooymans ook Henny Vrienten en Boudewijn de Groot in de gelederen, houdt het voor gezien en gelast hun -laatste- toernee in 2022 af.
Henny Vrienten noemt George Kooymans de beste én meest onderschatte zanger van Nederland.

Op 1 september 1979 organiseert Utopia een concert met Golden Earring en The New Adventures in het Maaslandcentrum te Elsloo. Het concert was stijf uitverkocht, ondanks het feit dat de Earring toen op het dieptepunt van hun roem waren. Net na de single Weekend Love, dat weliswaar een aardige hit in Nederland was.

Hieronder niet hun grootste maar misschien wel mooiste hit uit 1969. 

In 1961 vormde de dertienjarige George met zijn buurjongen Rinus Gerritsen en andere vrienden uit de buurt een band. Vier jaar later heette de band The Golden Earrings en was met Please go en That day de nationale doorbraak een feit.

Eind jaren zestig behoorde de band, inmiddels omgedoopt tot Golden Earring, tot de top van de Nederlandse rockscene. Kooymans verzorgde niet alleen (deels samen met bassist en schoonbroer Rinus Gerritsen) de muziek én teksten van zijn eigen groep; hij schreef ook songs voor een aantal artiesten en bands. Earth and Fire is zijn belangrijkste ontdekking; hij componeerde voor hen de hit "Seasons". In 1969 won Kooymans een Zilveren Harp. Golden Earring won diverse Edison's.

Samen met Barry Hay ontdekte hij medio jaren negentig de Haagse zangeres Anouk. Het duo speelt en zingt mee op haar debuut Together alone (1997), dat een groot succes werd: het bereikte multi-platinum status en werd het best verkochte debuutalbum van 1997. Het album is opgenomen en geproduceerd door Kooymans en Hay, samen met vaste Golden Earring geluidsman John Sonneveld, in Kooymans' opnamestudio in België.

Golden Earring

Als een van de weinige Nederlandse bands heeft Golden Earring internationaal succes gehad. De band heeft wereldwijd miljoenen albums verkocht en genoot in de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw een internationale sterrenstatus, met name in de Verenigde Staten. Golden Earring heeft meer dan dertig gouden en platina albums.

De band stond in totaal 389 weken in de Nederlandse Top 40 en is daarmee de succesvolste Nederlandse band in die lijst. In de Single Top 100 en voorgangers heeft de groep 60 hits behaald.[2] Met vijf hitnoteringen in de Amerikaanse Billboard Hot 100 is Golden Earring de succesvolste Nederlandse act in Amerika, met Twilight Zone behaalden ze in 1982 zelfs een nummer 1-hit in de Billboard Mainstream Rock Tracks. In totaal belandden zes singles en acht albums in de toonaangevende lijsten van Billboard. De band legde tien uitgebreide tournees door Noord-Amerika af en vijf door Groot-Brittannië. Ook op het vasteland van Europa werd vaak getoerd, met name in Duitsland, waar de groep voor het laatst in 1990–1991 toerde, maar tot voor kort nog regelmatig optrad.

Golden Earring was een van 's werelds oudste rockbands. De laatste bezetting was non-stop actief tussen 1970 en 2021, een nagenoeg uniek feit in de internationale rockwereld. In 2009 maakte Golden Earring zijn comeback in Engeland met concerten in Ipswich en Londen. Zomer 2011 werd het nieuwste album van de band live opgenomen in Londen, met producer Chris Kimsey. In oktober 2011 bracht TNT Post een speciale postzegel uit ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de band, en was er een tentoonstelling in het Haags Historisch Museum. In 2011 was het precies een halve eeuw geleden dat de voorloper van de Golden Earring werd opgericht, alhoewel de band liever 1965 als hun oprichtingsjaar ziet omdat toen hun eerste single Please go uitkwam.

Op 5 februari 2021 werd bekend dat George Kooymans lijdt aan de progressieve spierziekte ALS. Naar eigen zeggen is optreden voor hem niet langer mogelijk. Dit leidde tot het per direct opheffen van de band door Barry Hay, Cesar Zuiderwijk en Rinus Gerritsen.

Bron: wikipedia

Meer over Golden Earring >

 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien