Skip to main content

UTOPIA
jongerencentrum 1970-1988

Week van de overleden drummers

Afgelopen week was de week van de overleden drummers. Rolling Stones drummer Charlie Watts overleed op 24 augustus 2021 op 80-jarige leeftijd. Op 29 augustus overleed op 79-jarige leeftijd Ron Bushy, drummer van de Amerikaanse band Iron Butterfly.

Leeftijdgenoten en vakbroeders, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Voormalig jazz-drummer Charlie Watts werd mede door het repertoire van zijn frontmannen Jagger en Richards gedwongen om zich te beperken tot het in de maat slaan, met mechanische precisie, dat wel. Je kon hem nauwelijk betrappen op een creatieve uitspatting. Charlie Watts was vooral de meester van de snare drum. En de Stones en wij waren er maar wat blij mee! Charlie, rest in peace!

 
Ron Bushy van Iron Butterfly daarentegen was een druk baasje op de drums. Hij vergaarde in 1968 eeuwige roem met "In-A-Gadda-Da-Vida" van het gelijknamige tweede album van de band. Het iconische nummer duurt maar liefst 17 minuten, ongekend lang in die tijd, maar het bestaat voor het grootste deel van de speeltijd ook nog eens uit een weergaloze drumsolo van Bushy. Het album ging destijds meer dan 8 miljoen keer over de toonbank. Tegenwoordig staat de teller, na ontelbare re-issues, op 30 miljoen stuks!
In het begin van hun carrière speelden zij een set van 35 minuten, die bestond uit slechts één nummer... "In-A-Gadda-Da-Vida". Het is niet meer bekend hoelang de drumsolo toen duurde. Hun roem was nog veel groter geworden als ze in 1969 op Woodstock hadden gestaan. Ze stonden wel op de poster, maar bleven steken in de verkeerschaos en bereikten het festivalterrein niet!
 
  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien