Skip to main content

UTOPIA
jongerencentrum 1970-1988

The Rise And Fall Of Ziggy Stardust 1972 - 2022

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat een van de absolute hoogtepunten in de popmuziek werd uitgebracht: het album "The Rise And Fall Of Ziggy Stardust" van David Bowie.

Op dit moment gaat ook de documentaire "Moonage Daydream" over David Bowie in première. Het schijnt een fenomenale film te zijn. Dus 2022 is een echt Bowie-jaar.

Zoals altijd in jubileumjaren brengt een platenmaatschappij een speciale jubileumuitgave uit. Ik heb de originele vinyl lp uit 1972 gelukkig nog en zelfs zonder ook maar één krasje, ondanks dat ie grijs is gedraaid.
Om deze in die perfecte staat te houden, besluit ik om de jubilieumuitgave op half-speed master vinyl te kopen. De eerste nummers vallen niet tegen, maar gaandeweg blijkt er een overdaad aan hoge tonen, te weinig bas en in het algemeen te weinig dynamiek. Als op kant B ook nog onzichtbare maar goed hoorbare krassen blijken te zitten, gaat de mislukkeling retour platenboer. Sindsdien koester en draai ik als vanouds mijn 1972 exemplaar dat klinkt als een klokje! 
Tip
: koop een tweedehands lp uit de jaren 1972 tot begin jaren 80. Kwaliteit NM indien betaalbaar. Bijvoorbeeld op Discogs > of bij een plaatselijke platenboer met 2e hands lp's.

Het album bevat veel juweeltjes, zoals bijvoorbeeld "Five Years"  samen met "Starman" en "Ziggy Stardust" mijn favoriete track.

The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, kortweg Ziggy Stardust, is het vijfde studioalbum van de Britse popartiest David Bowie, uitgebracht op vinyl in 1972. Alle 11 nummers op het album, evenals het daarop volgende album Aladdin Sane, nam hij op met zijn toenmalige vaste begeleidingsband The Spiders from Mars.
Door het tijdschrift Melody Maker werd The Rise And Fall Of Ziggy Stardust geprezen als het definitieve album van 1972. Het album stond vijfde in de albumlijsten in het Verenigd Koninkrijk en 75e in de Billboard Music Charts in de Verenigde Staten. De Nederlandse albumlijst werd in 1972 aangevoerd door "Goud van Oud" en "Alle 13 goed".... Nee, laten we dan liever kijken naar de Jaarlijst 70-er jaren van Muziekkrant Oor; daar staat deze Bowie toch maar mooi op plek 2.

Lijstjeswerk >

Het album staat bekend als een van de beste werken van David Bowie. Bowie scoorde wereldwijd een grote hit met Starman. In Nederland bereikte geen enkele single van het album de hitlijst. In Nederland begon hij pas vanaf 1973 te scoren.
Hier de Nederlandse Top-40 scores van Bowie >

Ziggy Stardust is tevens de naam van het alter ego dat Bowie aan het begin van de jaren zeventig opgespeld kreeg. Bij diverse gelegenheden verklaarde Bowie dat de Britse rocker Vince Taylor model stond voor Ziggy, maar er zijn ook hints richting Jimi Hendrix ("played it left hand ... jiving us that we were voodoo").
Bij een concert in 1972 kondigt hij aan het einde aan dat hij er voorgoed mee zou stoppen. Hij trad op als Ziggy, dus voor het publiek was onduidelijk wie er zou stoppen: David Bowie of alleen David Bowie die Ziggy Stardust speelde. Het bleek uiteindelijk om Ziggy Stardust te gaan. Bowie had al snel weer succesvolle albums, zoals Aladdin Sane (1973).

 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien