Skip to main content

ELSLOO

Boek: Wandelroutes Groot-Stein uitgave IVN Stein-Elsloo

  • Afbeeldingen | Bron: IVN ©

In 2010 presenteerden IVN Stein en IVN ELsloo het wandelboek ‘Van Kingbeek tot Knup – veertien wandelingen en een fietstocht door Groot-Stein’.

IVN Route-app
Het wandelboek ‘Van Kingbeek tot Knup’ was destijds te koop bij IVN Stein en IVN Elsloo. Het is niet bekend of die tegenwoordig nog leverbaar zijn.

Maar u kunt wel gratis de IVN Route-app downloaden ⇢

Onderweg genieten
IVN wil bijdragen aan een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en leefomgeving. Eén van de beste en leukste manieren om kennis te maken met je leefomgeving is door te wandelen en te fietsen. Daarom zijn er in het wandelboek niet alleen veertien wandelingen en een fietstocht beschreven, maar wordt ook op een leuke manier informatie gegeven over de natuur, het landschap, de cultuur en de geschiedenis van de streek. Met die informatie bij de hand kunnen wandelaars en fietsers nóg meer genieten van wat ze onderweg zien en tegenkomen.

Groene pareltjes
Ingeklemd tussen industrieën en autosnelwegen lijkt het alsof Stein een allesbehalve groene gemeente is. Maar die eerste indruk bedriegt! In en rondom de dorpen en plaatsen waar de gemeente uit bestaat, zijn ware pareltjes van natuurgebieden te vinden. De Grensmaas bij Meers en het Hellingbos van Elsloo zijn overweldigend mooi, maar op hun eigen, kleine, verstilde wijze zijn ook gebiedjes als de bron van de Kingbeek bij Nattenhoven, de uiterwaarden van de Maas bij Urmond en Maasband, de natuur rondom Kasteel Stein en de holle wegen bij Catsop van ongekende schoonheid. En het mooiste is dat je niet uren op pad hoeft om er te komen: ze liggen praktisch naast de deur en zijn in een paar uurtjes te belopen of te befietsen.

Complete dekking
Vrijwillige natuurgidsen van het IVN hebben wandelingen uitgestippeld door letterlijke álle groene gebieden van de gemeente, waardoor we kunnen spreken van een ‘complete dekking’. De fietstocht van veertig kilometer gaat in één keer door de hele gemeente, maar kan wel worden ingekort tot 15 of 25 kilometer. De wandelingen variëren in lengte van twee tot bijna negen kilometer. De langere wandelingen kunnen echter bijna allemaal worden ingekort. Degenen die van lekker doorlopen houden, kunnen juist twee of meer wandelingen aan elkaar koppelen voor een langere tocht. Daarom is er voor een aantal gezamenlijke startpunten gekozen, zoals het Beatrixplein in Berg aan de Maas, de Martinuskerk in Oud-Urmond, het Barbariniplein en Oud-Stein, het Kapelaan Berixmonument bij Meers en de parkeerplaats Terhagen in Elsloo.

Veel extra’s
In elke beschrijving van een wandeling of de fietstocht, staat veel extra informatie over wat er is te zien en te beleven langs de route. En omdat er heel erg veel is te vertellen over Groot-Stein, is er een apart hoofdstuk met ‘nadere uitleg’ en hebben de beken, de Maas en het Julianakanaal elk een eigen hoofdstuk gekregen. En wel het allerbelangrijkste: het boek staat vol prachtige foto’s. Wie liever thuis in de luie stoel blijft, kan daardoor als het ware een virtuele wandeling maken.

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien