Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Overlast straaljagers in 2017

Het is even rustig geweest, maar dinsdagvond 5 september 2017 hebben de straaljagers van de Belgische luchtmacht de rust weer danig verstoord en honderdduizenden inwoners in het grensgebied uit hun slaap gehouden en huisdieren onder de bank gejaagd.

Inwoners rond de Belgische vliegbasis Kleine-Brogel en rondom de stad Peer werden gewaarschuwd dat de avondvluchten weer zouden gaan beginnen na 2 maanden van zomerrust.

In de maand mei jongstleden is er ook regelmatig overlast geweest van straaljagers gedurende de avonduren, zelfs tot middernacht. Op grond daarvan hebben inwoners klachten ingediend bij het Nederlandse en Belgische ministerie van Defensie. Hieronder de reactie van deze overheden.

Klik hier voor de reactie van Defensie België. 


Geachte mevrouw/heer,

U heeft recentelijk een melding gemaakt naar aanleiding van overlast inzake vliegactiviteiten van de Koninklijke Luchtmacht.

De Koninklijke Luchtmacht spreidt haar oefeningen/trainingen over het hele land. Daarbij trainen wij ook gedurende de avond vanwege het feit dat de vliegers ook getraind moeten zijn in het vliegen in het donker.

Wij hebben uw melding onderzocht, hierbij is geconstateerd dat de piloot zich gehouden heeft aan de regeling:
Regeling minimum VFR-vlieghoogten en VFR-vluchten buiten de daglichtperiode voor militaire vliegtuigen en helikopters

Voor meer informatie kunt u terecht op de volgende website: https://www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen/inhoud/geluidhoeveelheid-en-vlieghoogten

Er zal geen contact meer worden opgenomen. Uw melding wordt in het klachtensysteem geregistreerd en middels een jaarrapportage gerapporteerd aan de Minister van Defensie.

Mocht u toch nog in contact willen komen met een van onze medewerkers, dan kunt u via de bovenstaand genoemde website een bericht achterlaten.

Met vriendelijke groet,

Bureau Geluidshinder Koninklijke Luchtmacht


Klacht indienen Belgische Defensie >http://www.mil.be/nl/pagina/hoe-dien-je-een-klacht 

  • Laatste update op .
Nol Schepers
Geluidsoverlast
Geachte heer, mevrouw,
Vanavond 22,-9-2020, ervaren wij alweer geluidsoverlast overlast van uw straaljagers in de avonduren, wij wonen in de grensstreek in Nederland, als u vliegoefeningen uitvoert hebben wij, onze kinderen en huisdieren daar erg veel last van vooral omdat fit in de avonduren plaats vind. Ik begrijp dat uw leger moet oefenen maar kan dat op grotere afstand van de Maas, onze gemeenschappelijke grens,
of op een ander uur, misschien was het al een idee als wij op de hoogte gesteld worden dat er gevlogen word zodat wij al mbt de huisdieren maatregelen kunnen nemen.
Mvg Nol Schepers Stein NL

1
Frits
geluidsoverlast Belgische straaljagers
Inderdaad heel erg irritant die Belgische avond/nacht vluchten. Misschien de boel langs de Maas 'ns frustreren met flitspalen?!
0
Laat reactieformulier zien