Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

2020 Mondkapjes productielijn Elsloo

Foto's: Annemiek Mommers

Het vrijwilligersteam van project Mondkapjesproductielijn Elsloo heeft initiatiefneemster Sonja Thomassen met een bijzonder cadeau bedankt. Een unieke hoed van ontwerpster Catrien de Jong maakt haar hartsikke blij. De laatste 300 stuks van de 5400 mondkapjes die de vrijwilligers tijdens de Coraonacrisis gemaakt heben, gaan via het missiebureau in Roermond uiteindelijk naar een weeshuis Brazilië.

Lees hier het volledige artikel in De Limburger >

Op de foto hieronder: ontwerpster Catrien de Jong,  Jacqueline Römers en Sonja Thomassen

Mondkapjes Elsloo A01.07.2020 Annemiek Mommers


Corona Emoji's

Het begon als een kleinschalige actie om zorgverleners te hulp te schieten toen corona plots om de hoek kwam kijken. Ruim twee maanden later is de naam van het initiatief, Mondkapjesproductielijn Elsloo, een understatement. Na 5000 geproduceerde mondkapjes zit de megaklus er bijna op.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Maar de dames kunnen niet stil zitten en Jacqueline Römers en José Fijnaut zijn aan de gang gegaan met Corona Emoji's... stickers zijn in de maak, nu die dingen nog digitaal te krijgen.... wie kan helpen?!


Mondkapjesproductielijn Elsloo kan nog helpen!

Update 08.05.2020

Wij zorgen gratis voor de zorg!
De Mondkapjesproductielijn Elsloo nodigt iedereen uit om mensen die werkzaam zijn in de zorg, in zorg-gerelateerde beroepen en kwetsbaren in de samenleving en hun mantelzorgers te wijzen op ons project. Aanmelden via: mondkapjesproductielijnelsloo@gmail.com.

Start vanuit een goed hart én vanuit Elsloo
Sonja Thomassen uit Elsloo begon 15 maart met het maken van mondkapjes. In eerste instantie voor de thuiszorgorganisatie die haar vorig jaar verzorgde, toen ze ernstig ziek was. Van het een kwam het ander. De vraag naar kapjes steeg en na een week vroeg ze de hulp van Jolanda Palmen en Jacqueline Römers in het kernteam. Het vrijwilligersteam groeide snel uit tot 51 vrijwilligers uit de hele regio.

Hoe vraag je onze mondkapjes aan?
Geef in de mailaanvraag aan voor wie de kapjes bedoeld zijn en met hoeveel mondkapjes je geholpen zou zijn. We willen zoveel mogelijk mensen snel helpen. De kapjes kunnen 's avonds in de kookwas en de dag erna opnieuw gebruikt worden, evt. met extra filter. Ook mensen met een fragiele gezondheid helpen we graag zich veiliger te voelen met een mondkapje. Vraag gerust als je twijfelt.

Dagelijkse levering, alleen op verzoek!
Op 7 mei hebben we al 3150 mondkapjes gratis (op ons afhaalcentrum in Elsloo) geleverd aan o.a. thuiszorgorganisaties, huisartsenposten, ggz-instellingen, zzp-verpleegkundigen, verzorgingshuizen, kinderopvang, fysiopraktijken, zorg-zzp’ers en kwetsbare ouderen en zieken, en mantelzorgers in en buiten de Westelijke Mijnstreek. In brieven die we met de kapjes meegeven staat voor wie en door wie de kapjes gemaakt zijn en hoe ze (niet) gebruikt moeten worden.

Sponsoring in geld en materialen; waarvoor dank!
Dankzij donaties van bedrijven, organisaties en particulieren (in goederen of financieel) bieden we de mondkapjes nog steeds gratis aan.

Mail voor mondkapjes naar mondkapjesproductielijnelsloo@gmail.com

De Mondkapjesproductielijn Elsloo deed mee aan de oproep van Claudia de Breij, om op Bevrijdingsdag het lied Zing, vecht, huil, bid, werk, lach en bewonder te laten horen. Klik hieronder voor de clip. Overigens hebben de dames geen aspiraties om volgend jaar in te schrijven voor het Eurovisie-songfestival, het is maar dat u het weet.

Mondkapjesproductielijn Videoclip

Wij zorgen gratis voor de zorg!
De Mondkapjesproductielijn Elsloo nodig iedereen uit om mensen die werkzaam zijn in de zorg, in zorg-gerelateerde beroepen, of in andere beroepen waarin mondkapjes erg gewenst zijn, te wijzen op ons project, aanmelden via: mondkapjesproductielijnelsloo@gmail.com.

Hoe vraag je onze mondkapjes aan?
Geef in de mailaanvraag aan voor wie de kapjes bedoeld zijn en met hoeveel mondkapjes je geholpen zou zijn. We willen zoveel mogelijk mensen snel helpen. De kapjes kunnen 's avonds in de kookwas en de dag erna opnieuw gebruikt worden, evt. met extra filter. Onze mondkapjes zijn gratis, door vrijwilligers gemaakt (dus uiteraard niet bedoeld om door te verkopen).
Ook mensen met een fragiele gezondheid helpen we graag zich veiliger te voelen met een mondkapje. Vraag gerust als je twijfelt.

Start vanuit een goed hart én vanuit Elsloo
Sonja Thomassen uit Elsloo begon dik drie weken geleden met het maken van mondkapjes. In eerste instantie voor de thuiszorgorganisatie die haar vorig jaar verzorgde, toen ze ernstig ziek was. Van het een kwam het ander. De vraag naar kapjes steeg en na een week vroeg ze de hulp van Jolanda Palmen en Jacqueline Römers in het kernteam. 
Inmiddels zijn er zo'n 50 vrijwilligers druk in de weer en zijn er al ruim 1250 mondkapjes afgeleverd. 

 

Fotocollage, klik er op voor vergroting. Linksboven initiatiefneemster Sonja Thomassen. Rechts 2e van boven: op zijn 86e verjaardag zat Sjef Palmen, samen met zijn vrouw Lieske in Elsloo linten te knippen. Zo werd het tóch een bijzondere verjaardag.

Vrijwilligers knippen en naaien al wekenlang
Het team groeide snel uit tot bijna 50 vrijwilligers uit de hele regio, die doen waar ze goed in zijn: knippen van lapjes, locken, afmeten van de plooien, sticken van de bandjes en het naaien van de mondkapjes. Of alles in 1 hand. Iedereen werkt vanuit huis. De vrijwilligers kennen elkaar veelal niet en leren elkaar pas op het eindfeestje kennen, dat in de wensbox zit. Het kernteam heeft taken verdeeld, een veilig afhaalcentrum ingericht, pr opgestart, de vrijwilligers in 3 appgroepen ingedeeld. Dagelijks een luchtige Kapjes Update-app om de sfeer leuk te houden en te vertellen hoe de zaken ervoor staan.

Dagelijkse levering, alleen op verzoek!
Op 8 april hadden we al ca. 1200 mondkapjes gratis (op ons afhaalcentrum) geleverd aan o.a. thuiszorgorganisaties, huisartsenposten, ggz-instellingen, zzp-verpleegkundigen, verzorgingshuizen, kinderopvang, fysiopraktijken, zorg-zzp’ers en kwetsbare ouderen en zieken, in en buiten de Westelijke Mijnstreek. In brieven die we met de kapjes meegeven staat voor wie en door wie de kapjes gemaakt zijn en hoe ze (niet) gebruikt moeten worden.

Sponsoring in geld en materialen; waarvoor dank!
Dankzij donaties van Nedlin, Rotary Geleen, Rob Stassen en particulieren (in goederen of financieel) bieden we de mondkapjes nog steeds gratis aan.

Tot slot
De dagelijkse Kapjes Update sluiten we steevast af met een ‘Tot slot’, een zelfbedacht grapje, zodat iedereen na een werkdag met een glimlach aan de avond begint. Hier, speciaal voor jullie, de Elsloo-info-fans, één Tot slotje, ook helemaal gratis.

Tot slot:
Vooral vanuit de mannelijke kant van de bevolking blijkt de vraag naar een nieuw soort kapje, het geluidsdichte mondkapje, sterk te stijgen. Vooral mannen die veel binnen moeten zitten. Moeten we daar wat mee? Gratis ducktape aanbieden??


Strijd tegen Coronavirus

‘Zelfgemaakte mondkapjes werken toch niet’. ‘Er zijn toch massa’s mondkapjes onderweg’. Het zijn opmerkingen die Sonja Thomassen uit Elsloo ook hoorde, maar zij legde ze naast zich neer en begon de laatste week zelf mondkapjes te maken. Zij verzamelde een groepje vrouwen die meehelpen en vroeg een vriendin haar organisatorisch te ondersteunen, omdat ze zelf in de risicogroep zit en zichzelf ook moet sparen.

Productie gestart
Zondag de 29e waren al 430 mondkapjes de deur uit en lagen nog 210 stuks klaar voor gebruik. “We zijn nu met een groepje van meer dan 20 mensen druk aan het knippen en naaien” zegt Jolanda Palmen. “De jongste is 22 en de oudste 86 jaar. We moesten even zoeken naar het ideale gewenste model, naar gesponsorde stoffen en naar biaisband, naar de snelste manier om ze te maken. Dat hebben we en nu maken we meters. Per mondkapje moet je ongeveer op 15 minuten rekenen.”

Verzoeken stromen binnen
Het groepje maakt, samen met collega’s van Sonja, op verzoek, mondkapjes voor o.a. Thuiszorg IZT Elsloo, Buurtzorg Stein Elsloo, Buurtdienst Stein Beek, een huisartsenpost en voor Nedlin Elsloo, die 150 lakens sponsorde en in ruil zijn werknemers wil beschermen. “Nedlin doet de ziekenhuiswas namelijk, dus het is van groot belang dat ook zij beschermd zijn.”

Volgens GGD normen
We volgen de normen van de GGD, die blij is met ons initiatief. Natuurlijk zullen ze niet zo goed werken als de professionele mondkapjes, maar die zijn er gewoon (nog) niet genoeg. Onze kapjes kunnen wel in de kookwas en dus hergebruikt worden. Én je kunt er een extra filter in doen. Er zijn nu ook bedrijfjes bezig die er woekerprijzen voor vragen.”

Voor de groep vrijwilligers is het niet zo zeer de vraag of het zin heeft wat ze doen, maar of het niet zinvol zou zijn als er snel meer groepjes zoals het hunne zouden starten. Jolanda wil ze graag op weg helpen. Op afstand en veilig, uiteraard. “En wat we nog nodig hebben, is extra biaisband.”

Meer informatie en starten?
Omwille van de veiligheid wordt deze groep niet uitgebreid, maar wordt geadviseerd zelf te starten met een klein groepje mensen. HIER kun je brieven downloaden die je kunt gebruiken voor vrijwilligers en afnemers van de mondkapjes.

Hieronder een instructievideo hoe zij de mondkapjes maken.

 

 

 

  • Laatste update op .
Bep Houben
vraagt wat kan ik doen
hallo naaisters
wat is de bedoeling van het naaien van mondkapjes.
heb er voor mijn dochter genaaid.
Is het de bedoeling om ze thuis te naaien?

0
Annemie Vaessen
Mondkapjes
Hi dames, sjiek jullie te zien, ik ben ze ook aan het maken, maar nog niet zoals jullie graag zet ik ook een klein team op.
Hebben jullie afnemers waar ik terecht kan als ze klaar zijn? Ook lakens zou fijn zijn om te krijgen, net als baisband of iets anders.
Kunnen jullie mij te hulp schieten?
Keep up the good work!

0
Laat reactieformulier zien