Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.
verkeersboete

Verkeersboetes omhoog / Al lang je rijbewijs?

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com public domain free CC0 ©

Vanaf 1 maart 2024 zijn de bedragen van verschillende verkeersboetes aanzienlijk verhoogd. 

  • Het negeren van een rood verkeerslicht: van 280 naar 300 euro.
  • Het niet dragen van de autogordel wordt 20 euro prijziger en bedraagt nu 180 euro.
  • Het onnodig parkeren op een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats: vorig jaar 420 euro, nu 490 euro.
  • Telefoneren tijdens het autorijden: van 380 euro naar 420 euro.
  • Het niet zichtbaar voeren van een kentekenplaat: van 160 euro naar bijna het dubbele met 300 euro.

Bovendien zijn al deze prijzen exclusief administratiekosten van 9 euro per boete.


Al lang je rijbewijs?

Het autorijden heeft door de jaren heen een metamorfose ondergaan, met nieuwe generaties automobilisten die andere vaardigheden en kennis meekrijgen dan hun voorgangers.

Rijhulpsystemen
Een recente toevoeging aan het rijexamen vanaf januari 2024 betreft vragen over geavanceerde rijhulpsystemen, zoals cruise control en lane tracking, naast het verplichte gebruik van navigatie tijdens het examen en het start-stopsysteem, dat de motor uitschakelt tijdens kortstondige stops om brandstof te besparen en het milieu te sparen. 

Moderne auto's zijn uitgerust met een overvloed aan technische snufjes, wat nieuwe verantwoordelijkheden met zich meebrengt voor bestuurders. Hoewel een fout antwoord op vragen over rijhulpsystemen niet automatisch tot zakken leidt, kan het wel van invloed zijn op de beslissing van de examinator, vooral als er meerdere fouten worden gemaakt tijdens de rit.

Al lang je rijbewijs?
Naast technologische ontwikkelingen zijn ook de rijgewoonten veranderd en dat is met name belangrijk voor bestuurders die al langer hun rijbewijs hebben. Het klassieke "tien voor twee" handen op het stuur is niet langer de aanbevolen positie; tegenwoordig wordt aangeraden de handen op "kwart voor drie" te plaatsen, voor een stabielere grip en meer veiligheid als de stuurairbag opent.

Verder het belang van het aangeven van richting op rotondes, niet alleen bij het verlaten, maar ook bij het betreden ervan. Dit bevordert de verkeersveiligheid door andere weggebruikers tijdig te informeren over de intenties van de bestuurder.

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien