Skip to main content

Frank Zappa & The Mothers Of Invention

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com, Discogs (embedded) Nationaal Archief-Ron Kroon-Anefo, Heinrich Klaffs Wikimedia > https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Frank_Zappa_giving_the_finger.jpg ©

Door: Wim Hanssen 30 juli 2024

Het moest er natuurlijk een keer van komen... Aandacht voor mijn all-time-favourites Frank Zappa en zijn Mothers Of Invention. 

Een mooie aanleiding vormt de onlangs uitgebracht boxset "Frank Zappa & The Mothers Of Invention – Whisky A Go Go, 1968"

Live-opnames van de 3 shows die Frank Zappa & The Mothers Of Invention gaven in de Whiskey A Go Go op 23 juni 1968. Zappa en band speelden die avond 3 shows in de legendarische club op Sunset Boulevard in Los Angeles. De video hieronder is tijdens een van die shows opgenomen.

In de zaal waren beroemde muzikale vrienden aanwezig die hun steentje soms bijdroegen: leden van The Rolling Stones, John Mayall, The Turtles, Alice Cooper e.a. 

 

Zappa nam alle shows die avond op met een albumproject in gedachten. Dat is er tijdens zijn leven (21.12.1940 - 04.12.1993) nooit van gekomen, maar in juli 2024 was het zover, met opgepoetste geluidskwaliteit.

Verkrijgbaar als boxset met 5 lp's of als 3-CD-box en compilatie set van 2 lp's. In Nederland heeft platenzaak.nl het verkooprecht voor de luxe lp-boxset ⇢
De andere items zijn ook bij de betere platenzaak verkrijgbaar of via Discogs ⇢

Maar let wel: dit is een set voor de liefhebber en verzamelaar, niet om "zomaar" mee te beginnen, daar zijn betere alternatieven voor.


Het Limburgs Platenhuis en The Mothers...

Ik kan me niet meer herinneren welke lp van The Mothers Of Invention ik het eerst gekocht heb. Het is een van deze drie geweest "We're Only In It For The Money" (1968) of "Hot Rats" (1969) of "Chunga's Revenge" (1970). 
Het was in elk geval rond 1970 en plaats van handeling was het Limburgs Platenhuis in Geleen. Helemaal achter in de zaak in een van de luisterhokken. Geweldige herinneringen, vele uren doorgebracht net zoals bij Disco de Man in Stein en Beek, later bij Siva in Sittard en nog later bij Music Machine in Maastricht. Bestaan allemaal niet meer. Nu nog vooral aankopen online (veel bij Discogs) of fysiek af en toe bij Sounds in Venlo of De Waaghals in Nijmegen.

Aanleiding tot aankoop zou een tip van iemand kunnen zijn geweest of een recensie in een muziekblad. Muziek/underground Hitweek of Aloha? Muziekkrant Oor misschien? Maar dat was er pas vanaf 1971 (wel gelijk op geabonneerd) Misschien gehoord op de radio luisterend naar Superclean Dreammachine?
Misschien ook gewoon nieuwsgierig geworden door de bijzondere hoezen van de voornoemde Mothers-platen. Die vielen gelijk op in de bakken bij het Limburgs Platenhuis met brave popmuziek, Duitse schlagers en vooral veel klassiek. De tip om eens naar The Mothers Of Invention of Frank Zappa te luisteren zal in elk geval niet van de vriendelijke eigenaren op leeftijd zijn gekomen. 

Ik heb daarna al het plaatwerk van Zappa & The Mothers gekocht tot midden jaren 80 toen de muziek -voor mij tenminste- minder interessant en steeds meer van hetzelfde werd. Hun hoogtepunten moet je wat mij betreft zoeken in hun werk voor 1975. Mijn favorieten zijn van The Mothers "Freak Out" (1966) "Absolutely Free" (1967) "We're Only In It For The Money" (1968) "Uncle Meat" (1969) en "Burnt Weeny Sandwich (1970)
En van Frank Zappa "Hot Rats" (1969) "Chunga's Revenge (1970) "Waka/Jawaka" (1972) en "The Grand Wazoo (1972) 

Heb je nog niets van Zappa & Mothers in je platenkast staan? Dan is dit een mooie verzamelaar om mee te beginnen, dubbelaar Mothers Day in een prachtige hoes ⇢
Of deze dubbelaar uit de Pop History serie ⇢
Koop bij voorkeur in NM kwaliteit.

+ Discogs Mothers Of Invention ⇢

+ Discogs Frank Zappa ⇢

+ Wikipedia Frank Zappa ⇢


Frank Zappa & The Mothers of Invention:

Frank Zappa (Baltimore, 21 december 1940 – Laurel Canyon (Californië), 4 december 1993) De roots van de familie Zappa liggen op Sicilië.

Frank Vincent Zappa was een Amerikaans componist en musicus, die ook deel uitmaakte van of de leiding had over verschillende rockgroepen (zoals The Mothers of Invention). Zappa mengde op geheel eigen wijze rockmuziek met psychedelica, jazz, experimentele muziek en eigentijdse klassieke muziek gecombineerd met een grote dosis zelfspot, humor en performance-art.

Innovatie en Revolutie in de Muziek
Frank Zappa, een muzikale visionair en een onuitputtelijke bron van creativiteit, heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de muziekgeschiedenis met zijn band The Mothers of Invention. In 1964 sloot Zappa zich aan bij de R&B-groep The Soul Giants, waar hij al snel de rol van creatieve leider op zich nam. De originele bezetting bestond uit zanger Ray Collins, bassist Roy Estrada en drummer Jimmy Carl Black. Onder Zappa's leiding veranderde de band hun naam in The Mothers, een term die verwees naar hun muzikale bekwaamheid.

De Geboorte van The Mothers of Invention
Toen de band een contract tekende bij Verve Records, werd de naam op aandringen van het label veranderd in The Mothers of Invention, om zo controverse te vermijden. Desondanks bleven de fans en de bandleden de groep vaak simpelweg 'The Mothers' noemen. Zappa's leiderschap bracht een unieke mix van rock, jazz en avant-garde invloeden naar de voorgrond, wat de band onderscheidde van hun tijdgenoten.

De Invloedrijke Jaren '60
In de late jaren '60 groeide de band uit met gitarist Elliot Ingber, saxofonist, klarinettist Bunk Gardner, saxofonist Motorhead Sherwood, toetsenist Don Preston, multi-instrumentalist Ian Underwood en drummers Billy Mundi en Art Tripp. Deze diverse samenstelling van talenten bracht een unieke geluidsspectrum dat te horen is op albums als "Freak Out!" (1966), "Absolutely Free" (1967), "We're Only In It For The Money" (1967), "Cruising With Ruben & the Jets" (1968) en "Uncle Meat" (1969).

De Jazz en Klassieke Rock Periode
Zappa's passie voor jazz en klassieke muziek kwam sterk naar voren in de periode 1969-1970. Hij werkte samen met violisten Don "Sugarcane" Harris en Jean-Luc Ponty, percussionist Ruth Underwood en drummers Aynsley Dunbar en John Guerin. Deze periode leverde meesterwerken op zoals "Hot Rats", "Weasels Ripped My Flesh" en "Burnt Weeny Sandwich", die stuk voor stuk getuigen van Zappa's veelzijdigheid en innovatieve geest.

De Nieuwe Line-up van 1970-1972
In 1970 vormde Zappa een nieuwe line-up, waarbij hij samenwerkte met voormalige The Turtles-leden Flo & Eddie en bassist Jim Pons. Oude getrouwen als Preston, Underwood en Dunbar bleven in de band, terwijl George Duke als extra toetsenist werd toegevoegd. Deze formatie kende een abrupt einde toen Zappa in 1972 door een fan van het podium werd geduwd, wat hem een jaar lang verhinderde om te touren. Desondanks werden er nog twee invloedrijke jazzrockalbums opgenomen: "Waka Jawaka" en "The Grand Wazoo".

De Vocale Rock Terugkeer en de Jaren '70
In 1973 keerde Zappa terug naar vocale rock met jazzelementen, zoals te horen is op "Over-Nite Sensation". Dit album, samen met "Apostrophe" (1974) en "One Size Fits All" (1975), vertegenwoordigde een periode van creatieve piek. De band bleef evolueren met nieuwe leden zoals trombonist Bruce Lambourne Fowler, bassist Tom Fowler en saxofonist Napoleon M. Brock. In 1975 ontbond Zappa deze bandformatie, wat het einde betekende van een vruchtbare periode.

Het Laatste Hoofdstuk en De Erfenis
Eind jaren '70 vormde Zappa een geheel nieuwe begeleidingsband, waarbij voormalige leden slechts sporadisch deelnamen, inclusief een heroptreden van Captain Beefheart. Vanaf de jaren '80 speelden oud-leden van The Mothers, zoals Collins, Black, Gardner, Sherwood, Preston en de broers Fowler, af en toe in de band 'The Grandmothers', die Zappa's nalatenschap voortzetten.

In 1985 richtte Zappa The Mothers of Prevention op, een speelse maar serieuze aanval op de censuur in de muziekindustrie. Dit illustreerde nogmaals Zappa's onophoudelijke strijd voor artistieke vrijheid en tegen de beperkingen van de gevestigde orde.

Frank Zappa en The Mothers of Invention blijven een monument in de muziekgeschiedenis. Hun experimentele aanpak en onbegrensde creativiteit hebben talloze artiesten geïnspireerd en de weg vrijgemaakt voor nieuwe muziekgenres. Met een mix van humor, maatschappijkritiek en muzikale genialiteit blijft hun invloed tot op de dag van vandaag voelbaar.

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien