Skip to main content

Ondernemers ontevreden over projectaanpak

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: Gemeente Stein, facebook

Marcel Janssen, mede-directeur van F4B-Credion aan de Stationsstraat 82a in Elsloo uit op Facebook zijn ongenoegen over de aanpak van de gemeente Stein wat betreft de herinrichting van de Michiel de Ruyterstraat en Dorine Verschureplein. Niet alleen inhoudelijk ongenoegen, maar ook het feit dat ondernemers helemaal niet betrokken werden in de plannen en ook geen uitnodiging voor de informatieavonden ontvingen. 

Navraag heeft geleerd dat zijn mening door andere ondernemers gedragen wordt. Hun bezwaren richten zich met name tegen de voorgenomen aanzienlijke versmalling van de Michiel de Ruyterstaat. Dat is een van de voorwaarden om als 30 km zone aangemerkt te kunnen worden. De goederenaanvoer naar de winkels wordt daardoor ernstig belemmerd vrezen zij. En in sommige gevallen, zoals de aanvoer met grote trucks naar Albert Heijn, zo goed als onmogelijk. Overigens is dat aanvoerprobleem niet uniek, overal kampt men daarmee. Logistiek Nederland wordt al langer aangespoord om met kleiner materieel te gaan bevoorraden. Lees daarover meer ⇢

Zover wij op de projectpagina van de gemeente Stein ⇢ kunnen zien, gaat de Michiel de Ruyterstraat na de herinrichting een beetje lijken op de Mauritsweg in Stein. Maar daar waar in Stein als alternatief nog aangevoerd kan worden via de Stadhouderslaan, is dat in Elsloo bijna onmogelijk. 

De primair belanghebbenden, de bewoners van de Michiel de Ruyterstraat -die ijveren voor verbetering van hun leefbaarheid en de verkeersveiligheid in hun straat- laten hele andere geluiden horen en zijn tevreden over de aanpak en de uitkomst. Een groot deel van hun wensenpakket werd in de plannen meegenomen: 
1. instellen 30 km zone
2. gelijkwaardige kruispunten instellen, rechts voorrang
3. aanpakken overlast huidige bomen, dus rooien en nieuwe groenaanleg
4. parkeervakken aanleggen

Elsloo MdeRuyterstraat na herinrichting

Afbeelding: Michiel de Ruyterstraat na herinrichting

Bij het Verkeersarrangement Elsloo in de jaren 2016/2017 heeft de gemeente Stein de inwoners van Elsloo nauw betrokken bij het "ophalen" van verkeersgerelateerde knelpunten in het dorp. Veel inwoners hebben daar hun steentje aan bijgedragen. Sommigen hebben daar zelfs vele uren in gestoken. Daarna werd het stil, niet qua uitvoering want diverse projecten werden uitgevoerd, maar stil met informatie voor de overige inwoners. Want de gemeente koos er vanaf dat moment voor om alleen met direct betrokken buurtbewoners rond de tafel te gaan zitten. Overige inwoners konden vanaf de zijlijn de zaken volgen op de gemeentelijke website. Vaak is dat een begrijpelijke keuze van de gemeente, maar soms raakt de herinrichting van een straat niet alleen buurtbewoners maar het hele dorp. De herinrichting van de Stationsstraat was zo'n voorbeeld en daar was iedereen welkom op de openbare bewonersavonden. De herinrichting van de Michiel de Ruyterstraat (en daar later op aansluitend het Dorine Verschureplein) vraagt om eenzelfde openheid en inspraak.

+ Alles over het project Michiel de Ruyterstraat 2024 is hier te vinden ⇢

+ Lees hier meer over plannen M de Ruyterstraat in 2014-2016 ⇢

+ Lees hier meer over Verkeersarrangement Elsloo ⇢



Complimenten voor Natascha Wingelaar...

Marcel Janssen is blijkbaar van mening dat alles beter verliep toen Natascha Wingelaar nog deel uitmaakte van het Steinse college. Sinds juli 2024 zit zij voor NSC, de partij van Pieter Omtzigt, in de Tweede Kamer. 

Is dat wel een compliment?! Tot zo'n 3 maanden geleden maakte mevrouw Wingelaar deel uit van het Steinse college en toen was de stand van zaken aangaande de herinrichting van Michiel de Ruyterstraat niet veel anders dan nu. 
Werk aan de winkel voor Jessy Beckers?! Voor de goede orde: zij is jurist.

Overigens: als dit kabinet en NSC zo doorgaat, wordt de heer Janssen op zijn wenken bediend en is mevrouw Wingelaar binnen de kortste keren weer terug in Stein....NSC zou bij verkiezingen nu nog maar 3 zetels van de huidige 20 halen...


+ Naar Facebook Marcel Janssen ⇢gaan

+ Profiel Natascha Wingelaar in Tweede Kamer ⇢


Te grote trucks in winkelstraten: tijd voor kleiner transport?

De bevoorrading van winkels met grote vrachtwagens zorgt voor veel problemen in steden en dorpen. Hoewel het inzetten van grote trucks efficiënt en kostenbesparend is voor logistieke bedrijven, levert het flinke nadelen op zoals verkeersopstoppingen, gevaarlijke situaties, lawaai, en uitstoot. Kleinere vrachtwagens bieden een mogelijk alternatief omdat ze flexibeler zijn en minder vervuiling veroorzaken, maar ze brengen hogere kosten en veranderingen in logistiek met zich mee.

Een oplossing zou een "hub-and-spoke"-model kunnen zijn waarbij grote vrachtwagens goederen afleveren bij een centraal punt, en kleinere voertuigen de binnenstedelijke distributie overnemen. Ook nachtelijke bevoorrading is een optie, al brengt dit geluidsoverlast met zich mee. Uiteindelijk vraagt de overstap naar efficiëntere, kleinere logistieke oplossingen om samenwerking tussen verschillende partijen en een nieuwe manier van bevoorrading en voorraadbeheer.

De bevoorrading van winkels is een logistieke uitdaging die steeds zichtbaarder wordt in ons dagelijks leven. Waar je ook gaat, de kans is groot dat je ooit vast hebt gezeten achter een enorme vrachtwagen die zich door smalle straatjes probeert te wringen, vooral in stadscentra en dorpen. De vraag dringt zich op: waarom gebruiken we eigenlijk zulke grote vrachtwagens voor de bevoorrading van winkels? Zou het niet beter kunnen met kleinere trucks?


  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien