Skip to main content

HISTORIE

2012 Heropening Kasteelpark

De gemeente Stein investeert de komende jaren in vijf landschapsprojecten. Een van de landschapsprojecten, het vernieuwde kasteelpark Elsloo, is inmiddels afgerond. Een groen pareltje in de Maasvallei. Het resultaat mag er zijn.

Zondag 30 september 2012 werd dit opnieuw ingerichte park in de Late Landschapsstijl, officieel geopend. De opening met en leuk programma voor jong en oud trok veel publiek. Een kleine 1.000 mensen bezochten die dag het park. Ook nu nog constateren omwonenden dat er meer mensen in het park vertoeven dan normaal en dat niet alleen in het weekend. Er is nu en webfilm over dit vernieuwde landschapspark gemaakt door de gemeente Stein. De oude charmes van weleer zijn terug gebracht. Beleef het park en bekijk het webfilmpje of neem er zelf eens een kijkje.

Landschapsstijl in oude glorie hersteld
Het kasteelpark werd in 1850 aangelegd in ‘late landschapsstijl’. Rond 1960 werd het park eigendom van de gemeente die het park toegankelijk maakte voor het publiek met o.a. tennisbanen en een zwembad. Het oorspronkelijke karakter van het park verdween daardoor steeds verder uit beeld. De gemeente is begin 2012 gestart met restauratie van het park in de oorspronkelijke stijl. Het vernieuwde park ademt nu alweer de sfeer van weleer met een fruitboomgaard, aangelegde wandelpaden langs ingezaaide bloemrijke graslanden, kunstwerken, parkbomen en hagen. Ook zijn er informatieborden en speltafels voor kinderen neergezet in het park.

Natuurwaarden
Bij de herinrichting van het park is expliciet rekening gehouden met natuurwaarden en cultuurhistorie. Er zijn zichtlijnen vanuit het park gericht op de omgeving (o.a. de kerk van Elsloo en het Maasdal). Het contact met de omgeving van het park vanaf de wandelpaden is hersteld. De drie weiden van het park vormen nu weer één geheel. De nieuw ontstane grote weide loopt bol af vanaf het centrum van het park  naar de randen en is glooiend ingericht.

De historisch waardevolle holle weg vanuit de oude dorpskern (Kaakstraat) naar de water- en wasplaats naar Terhagen is een markant gegeven en gereconstrueerd. Dit voegt een extra beleving toe aan het park. Het vernieuwde kasteelpark Elsloo is een oase van rust waar de natuur het weer meer voor het zeggen heeft en bezoekers (jong en oud) de natuur in alle facetten kunnen beleven.

Bijdragen
De vernieuwing van het park is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Regiofonds Westelijke Mijnstreek, de provincie Limburg, Platteland in Uitvoering en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, NV Theodora, Stichting Beheer Sponsorgelden Landgoed Elsloo, IKL en kasteelpark, ANWB (natuur- en erfgoedprijs 2011) en Gemeente Stein.

Mensen die meer willen weten over de groenprojecten waarin de gemeente Stein de komende jaren investeert kunnen terecht op www.steinslandschap.nl

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien