Skip to main content

HISTORIE

1974 Het veer Elsloo - Kotem

  • Afbeeldingen | Bron: Belang van Limburg, Jean-Pierre Conaert, Historiehuis van de Maasvallei ©

De Hal was een gehucht in de uiterwaarden van de Maas nabij Kotem in de Belgische gemeente Maasmechelen. Het gehucht lag in de maasbocht tegenover het Nederlandse Elsloo. In de winterbedding, waardoor de woonkern vaak het slachtoffer was van overstromingen.

In 1459 verliet de Maas te Kotem haar oude bedding en ging in haar huidige bedding lopen. Vermoedelijk is de Hal toen aan de westelijke zijde van de Maas komen te liggen. Het naburige dorp Elsloo lag oorspronkelijk aan de voet van de Maasberg en was via land bereikbaar vanuit de Hal. Na deze overstroming is Elsloo heropgebouwd op de Maasberg zelf.

In de Maas tussen Elsloo en de Hal waren tot het begin van de 21ste eeuw resten zichtbaar van de ruïne van het oude kasteel van Elsloo. Door de Maaswerken zijn deze resten thans zelfs bij laagwater niet meer zichtbaar.

In 2010 werden de laatste huizen van het gehucht gesloopt en werd de grond afgegraven om meer ruimte te geven aan de Maas. Tot dat moment woonden er nog drie gezinnen op de Hal. Een van de huizen was 't Veerhuis waar veerman Ernest Penders woonde die mensen tot 1974 naar Elsloo en Kotem overzette. Daar waar vroeger aan de Elsloose kant de aanlegsteiger van het veer lag, wordt nu jaarlijks het Conincx Pop festival gehouden. 

Foto boven ca 1935 : uit de collectie van Willem Pesch. Op de achtergrond ligt de aanlegsteiger bij de Hal met overzetveer.

Foto's hieronder: met dank aan Jean-Pierre Conaert. Alle drie de foto's vanaf Elsloose kant genomen.

kotem elsloo zicht op de oude burcht 02

kotem elsloo zicht op de oude burcht

Kotem 1966


+ Lees ook "Laatste huizen Halstraat tegen de vlakte" in Het Belang van Limburg 30.04.2010 ⇢

+ Lees ook "Landschap en Maas" deel 19 op elsloo.info ⇢

+ Lees ook "Kirmis in Kaotem" door Guus Peters op elsloo.info ⇢

+ Lees ook "De oude burcht in de Maas" door Guus Peters op elsloo.info ⇢


Veerman Ernest stop

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien