Skip to main content

UTOPIA
jongerencentrum 1970-1988

T.Rex

Zanger Marc Bolan richt in 1967 een folkband op en noemt die Tyrannosaurus Rex. In de eerste jaren is het een echte hippiegroep met psychedelische teksten begeleid door akoestische gitaar en bongo's. Ofschoon ze wel optreden op festivals met o.a. Pink Floyd en Jethro Tull blijft succes uit. In 1970 wordt de naam van de band ingekort tot T. Rex en ontwikkelt de band zich van de hippiefolk af richting door pop en rock-'n-roll beïnvloede rockmuziek: de band maakt meer gebruik van elektrische gitaren en de teksten zijn meer seksueel getint.

Tijdens optredens met de band geeft Bolan steeds meer aandacht aan het uiterlijk vertoon. Hij gaat make-up dragen, te beginnen met glitters op zijn gezicht. Het moment dat Bolan glitters op zijn gezicht gaat dragen tijdens een optreden in Top of the Pops in maart 1971 wordt over het algemeen beschouwd als het begin van de glamrock. Met het succes van de band weet T. Rex glamrock populair te maken onder een groot deel van de Europese jeugd.

Tijdens optredens trekt de band steeds meer publiek, voornamelijk tieners. De populariteit van de band neemt in Engeland proporties aan die vergelijkbaar zijn met de Beatlemania. Aldaar behaalt de band vier nummer 1-hits, maar in de rest van de wereld is de populariteit minder groot. Enkel de singles "Hot love", "Get it on" en "Jeepster" (alle drie uit 1971) worden ook in Nederland Top 40-hits. "Get it on" is de enige single van de band die in de Verenigde Staten de Top-Tien weet te halen. 

Hun eerste singel "Ride A White Swan" uit 1970 komt hier een jaar later niet verder dan de tipparade. "Get It On" staat in de zomer van 1971 vijf weken in de Top-40 en bereikt een 15e plek als hoogste positie. En eigenlijk is het dan ook al gedaan met de hits. in 1972 komen "Childern Of The Revolution" en "Metal Guru" en "Solid Gold Easy Action" en "Telegram Sam" in Nederland allemaal niet verder dan de tipparade. Na 1973 is het ook in Engeland gedaan met de populariteit van de band.

Op 16 september 1977 raken Bolan en zijn vriendin Gloria Jones betrokken bij een auto-ongeluk. De auto, bestuurd door Jones, botst tegen een boom aan, en Bolan is op slag dood. Zijn vriendin overleeft het ongeluk.

T. Rex wordt beschouwd als een van de eerste en belangrijkste glamrockbands. De simpele popstructuur van de band is van grote invloed gebleken op de latere hardrock, punk en new wave.

 Discografie >

 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien