Skip to main content

UTOPIA
jongerencentrum 1970-1988

Nina Simone

Nina Simone, artiestennaam van Eunice Kathleen Waymon (Tryon, North Carolina, 21 februari 1933 – Carry-le-Rouet, 21 april 2003), was een Amerikaanse singer-songwriter, pianiste en burgerrechtenactiviste. Ze wordt vooral gerekend tot de jazzmuzikanten, maar had zelf een hekel aan deze term. In haar werk zijn ook de invloeden van klassieke muziek, blues, rhythm-and-blues en soul te horen. 

De meesten kennen Nina Simone van haar hit "Ain't got no, I got life" uit 1968. In Nederland stond het nummer in februari 1969 op nummer 1 en bivakeerde 16 weken in de Top 40. In 1998 kwam het opnieuw in de Top 40 doordat het gebruikt werd in een reclamespot van Amev Verzekeringen; en reikte toen tot plek 9.
In 1987 had ze opnieuw een nummer 1 hit met "My Baby Just Cares For Me" dankzij een Chanel nr. 5 reclamespot waarin het nummer te horen was. 

Voor de rest was Nina Simone voor mij vooral een raadselachtige vrouw, die ook wel wat zieligs over zich had. Bij toeval kwam ik de documentaire "What happened, Miss Simone?" uit 2015 tegen op Netflix. En die kwam binnen kan ik je vertellen. Wat een verhaal achter deze vrouw: discriminatie, huiselijk geweld, drank, drugs, manisch-depressieve stoornis, activiste, succes, teloorgang, geldgebrek... Noem het maar op en zij heeft 't meegemaakt. Nog niet gezien? Kijken!

Van 1988 tot 1992 woonde zij achtereenvolgens in Nijmegen en Amsterdam, waar goede vrienden hielpen om haar leven en carrière weer op de rit te krijgen.

Vanaf 1959 heeft zij een indrukwekkend oevre achtergelaten: Discografie Nina Simone >

Als je een uur lang van Nina Simone wilt genieten, klik hier >

 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien