Skip to main content

UTOPIA
jongerencentrum 1970-1988

The Moody Blues

The Moody Blues is een rockband die in de jaren zestig en zeventig enkele grote hits had met nummers als Go Now!, Nights in white satin, Ride my see-saw, Question en I'm just a singer (in a rock and roll band). In Nederland had de band zeven top-40 hits, waaronder slechts één nummer 1 hit voor "Question" in 1970. Vreemd genoeg in 1970 met "Question" Hun bekendste en mooiste nummers "Go Now" en "Nights In White Satin" bleven steken op nr 8 en nr. 2.
De band wordt gezien als een van de wegbereiders naar het genre progressieve rock en brachten naast hun tientallen singles ook diverse uitstekende en heel goed verkopende langspeelplaten uit. Discografie >

Bezetting in hun topjaren: Ray Thomas - zang, harp / Mike Pinder - zang, toetsen / Graeme Edge - drums / Justin Hayward - zang, gitaar / John Lodge - basgitaar

 

Hun eerste hitsingle "Go Now" uit 1964 is een nummer van Bessie Banks uit datzelfde jaar. Luister hier > 
E
en van de mooiste versies is de live uitvoering uit 1976 van Paul McCartney's Wings. Luister hier >
Gezongen door Denny Laine... die het nummer ook in 1964 zong bij.......The Moody Blues, waar hij tot 1966 deel van uit maakte! En zo is de cirkel rond.

In 1966 verlaten Denny Laine (zang, gitaar) en Clint Warwick (bas) de groep en hun plaatsen worden ingenomen door Justin Hayward en John Lodge. 
De elpee "Days of Future Passed" uit 1967 levert een enorme popklassieker op met "Nights in white satin". De muziek op dit album had weinig overeenkomsten meer met de R&B van de oorspronkelijke band maar was doorspekt met klassieke invloeden, mede door het gebruik van een orkest. Het wordt in brede kring beschouwd als de meest geslaagde poging een stuk op te nemen waarin pop en klassiek gecombineerd zijn. Op het volgende album "In Search of the Lost Chord" (1968), werd een meer psychedelische richting ingeslagen en werd het orkest vervangen door de mellotron. Deze richting werd voortgezet op de volgende vijf albums: On the Threshold of a Dream (1969), To our Children's Children's Children (1969), A Question of Balance (1970), Every Good Boy Deserves Favour (1971) en Seventh Sojourn (1972). Een van de opvallendste dingen aan de albums is dat de tracks in elkaar overlopen. 

Na 1973 lassen ze een lange rustperiode in. Er verschijnen wel nog soloalbums. In 1978 verschijnt een reuniealbum en wordt er ook weer live opgetreden en drie oorspronkelijke leden, Graeme Edge, Justin Hayward en John Lodge, doen dat tot op de dag van vandaag.

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien