Skip to main content

UTOPIA
jongerencentrum 1970-1988

Deep Purple

Deep Purple wordt in 1968 opgericht door John Lord (toetsen), Ritchie Blackmore (gitaar) en Ian Gillan (drums) In 1968 hebben ze met "Hush" hun eerste top-10 hit in de VS. In thuisland Engeland doet het nummer niet veel.

Pas na het toetreden van zanger Ian Gillan en bassist Roger Glover komt in de zomer van 1970 het grote succes als hardrockband. De single "Black Night" komt in de VK op 2 en in Nederland op 11 in de top-40. De single "Child in time" van hun nieuwe lp "Deep Purple In Rock" wordt vreemd genoeg alleen een hit in Nederland en strand daar op plek 9. Terwijl het nummer nu een all time klassieker is en jarenlang in de top-5 van de Top 2000 vertoefde. In 2021 zakte het naar plek 15.
In 1971 hebben ze top-10 hits met "Strange kind of  woman" en "Fireball". Twee jaar later zijn "Smoke on the water" en "Woman from Tokyo" hun grootste internationale hits.

In 1973 verlaten Ian Gillan en Roger Glover de band; in 1975 gevolgd door Ritchie Blackmore, waarna de band op z'n gat ligt. In 1984 komen ze opnieuw bijelkaar in de originele bezetting. Blackmore en Lord stoppen respektievelijk in 1994 en 2002. Ian Gillan, Roger Glover en Ian Paice treden nog steeds op onder de naam Deep Purple. Biografie Wikipedia >

Als veelbelovende hardrockgroep speelt Deep Purple in 1970 live in een Engelse tv-studio hun nieuwste hit "Child In Time". 
Aan de sterbezetting met Ritchie Blackmore, Ian Gillan, Roger Glover, Jon Lord en Ian Paice kan het niet gelegen hebben. En ook aan de uitvoering niet, die is geweldig!
Maar let voor de aardigheid eens op het publiek in de achtergrond. In afwachting van Christie met "Yellow River" of Eurovisiesongfestival winnares Dana met "All kinds of everything" krijgen ze dit voorgeschoteld. Maar tussen het voor de rest witte apatische publiek zit achter de drums een donkere man te genieten: lijkt wel een jonge Lionel Richie, die toen 21 jaar was. 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien