Skip to main content

ELSLOO

Wandeling Hoog Catsop (Elsloo) ca. 7 KM

  • Afbeeldingen | Bron: Guus Peters ©

Deze wandeling voert u over de uiterste rand van het plateau van Schimmert, het gebied rond het mooie gehucht Catsop (Elsloo). De diverse holle wegen, graften en vergezichten maken u duidelijk dat hier het heuvelland van Zuid Limburg begint.Foto 1
We vertrekken van het pleintje “Op de Dries” in Catsop. We staan met de rug naar de kapel en nemen de eerste veldweg naar links. Dit is de Holstraat, ooit een onderdeel van de middeleeuwse weg van Maastricht naar Roermond. Bij de T-splistsing gaan we naar links en daarna rechts en staan voor een holle weg die we in gaan. Dit is de 9 meter diepe Eyskensweg, ook een onderdeel van de oude route naar Maastricht. Na de holle weg lopen we door tot de kruising “Aan de Scheer” in Hussenberg (Geulle) en gaan hier naar links. Het pand op de hoek was in de Bokkerijderstijd een herberg en de kastelein was een beruchte Bokkerijder. We lopen door tot de verharde weg en volgen deze links omhoog. Hier heeft u een mooi gezicht op Catsop.  We volgen de weg tot aan de eerste boerderij aan de linkerkant en slaan hier linksaf de veldweg (die voor de boerderij loopt)  in. U bent hier boven op de Horst en voor u heeft u een schitterend uitzicht over Elsloo en het Maasdal . De veldweg was ooit een  belangrijke weg over het plateau van Schimmert, waar dit gebied een uitloper van is,  naar Valkenburg.  De weg gaat over in een holle weg die we helemaal tot beneden volgen.

Foto 2
We zijn nu terug in Catsop “op het Einde” en gaan naar rechts  (Afkorting 3 km: Als u  hier rechtdoor blijft lopen komt u weer Op de Dries, het vertrekpunt). Vervolgens nemen  we de eerste weg naar rechts en gaan  hier direct weer links de veldweg in die langs weiden en boomgaarden loopt. Voor  u ligt een heuvel met een klein bos,  “ de Knup”, de eerste heuvel van Zuid Limburg.

Foto 3
Bij de T-splitsing gaan we naar rechts en nemen dan de eerste veldweg naar links. De weg voert u rond het bosje naar de top.

Foto 4
Boven aangekomen wordt u beloond met een uitzicht over Elsloo en de smidse van Limburg, de industrie op het Graetheideplateau. Men kan zich bijna niet voorstellen dat tot aan het begin van de vorige eeuw de Graetheide ooit een grote lege vlakte was tussen de Maas en Sittard en tussen Beek/Geleen en Born.

Foto 5
De weg dwingt u  naar rechts en vervolgens naar links. Onderaan de heuvel komt u weer op een verharde weg, de Veestraat. Hier gaat u links en wandelt terug naar Catsop. U blijft steeds rechtdoor lopen en komt via de Daalstraat bij de kapel van Catsop.

Foto 6
Dit is een eeuwenoude Mariakapel waar in het plafond de legende van Winandus is weergegeven. Bij de kapel gaat u naar rechts. Rechts van u ligt de Hof van Catsop, een ontginningshoeve die aan de oorsprong van het gehucht ligt. Hier treft u een terras en ijssalon aan. Voor u ligt het pleintje “Op de Dries” het vertrek- en eindpunt van deze wandeling.


 

 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien