Skip to main content

ELSLOO

Wandeling Hoog Catsop-Terhagen ca. 10 KM

  • Afbeeldingen | Bron: Guus Peters ©

Deze tocht voert u vanuit het mooie eeuwenoude Catsop (Elsloo) via hellingbossen en het Maasdal terug naar Catsop over de hoog gelegen velden met prachtige vergezichten. Het is een zeer afwisselende wandeling vanwege de gevarieerdheid van het landschap. Alleen op een kwart van de route (Kasteel Elsloo) en op het einde (Ijsboerderij Maas) is terrasbezoek mogelijk.Het vertrekpunt is het pleintje “Op de Dries” in Catsop . We staan met de rug naar de kapel en nemen de (geasfalteerde veldweg recht voor u (aan het begin links van deze weg staat een electro-huisje). Bij de kruising gaan we rechtsaf. Dit is de Lindeberg-straat, die overgaat in een holle weg.

Foto 1
We volgen de holle weg en gaan bij de eerste T-splitsing de weg naar links en lopen vervolgens door tot aan de spoorbrug.

Foto 2
Hier gaan we naar rechts over de brug. Aan de andere kant van de brug lopen we rechtdoor de helling af naar de kern van Terhagen. Onder aangekomen gaan rechtdoor via het bospad en nemen vervolgens het tweede pad (in de bocht) naar rechts en gaan direct weer rechts. We lopen nu naar beneden, nemen de eerste weg naar links en komen onderaan de helling, waar we weer naar rechts gaan. U bent nu in het kasteelpark. We volgen het verharde pad langs de vijver (200 meter rechts van u ligt kasteel Elsloo met terras) en gaan links de poort van het park uit.

Foto 3
Lopen over een bruggetje en gaan op de verharde weg naar links. Rechts van u ligt de hoge dijk van het Julianakanaal.
Deze dijk ontneemt u overigens het zicht op de Maas die hier zeer nabij is. Na 50 meter nemen we het eerste wandelpad links van u en blijven, parallel aan de weg, dit pad volgen tot dat u aankomt bij een dijk(restant). U wandelt nu door de voormalige waterrijke beemden in het Maasdal, langs de rand van het Bunderbos .
Bij de dijk aangekomen volgt u het pad naar links langs deze dijk en bij de Hemelbeek gaat u naar rechts.
U blijft de beek helemaal volgen totdat u bij een grote duiker onder de spoorlijn komt en vervolg het voetpad door de (donkere) duiker.

Foto 4
Aan de ander kant aangekomen gaat u naar links en neemt het bruggetje. Hier achter gaat u weer naar links en dan direct naar rechts.

Foto 5
Blijf nu dit voetpad omhoog volgen tot u aan de bosrand op een T-splising komt. Hier gaat u naar rechts. Het pad voert u over een bruggetje en loopt rondom een boerderij. Uiteindelijk komt u weer op een bredere veldweg uit die u rechtdoor blijft volgen. Links van u heeft u een mooi uitzicht over Elsloo en het Maasdal. Rechts passeert u het bejaardenhuis van Geulle.
Bij de T-splitsing met de verharde weg gaat u naar rechts en lopen we door tot de kruising, “Aan de Scheer” in Hussenberg (Geulle) en gaan hier naar links. Het pand op de hoek was in de Bokkerijderstijd een herberg en de kastelein een beruchte Bokkerijder. We lopen door tot de verharde weg en volgen deze links omhoog. Hier heeft u een mooi gezicht op Catsop . We volgen de weg tot aan de eerste boerderij aan de linkerkant en slaan hier linksaf de veldweg (die voor de boerderij loopt) in. U bent hier boven op de Horst en voor u heeft u een schitterend uitzicht over Elsloo en het Maasdal.
De veldweg was ooit een belangrijke weg over het plateau van Schimmert, waar dit gebied een uitloper van is, naar Valkenburg. De weg gaat over in een holle weg die we helemaal tot beneden volgen.

We zijn nu terug in Catsop “op het Einde” en gaan naar rechts (Afkorting 3 km: Als u hier rechtdoor blijft lopen komt u weer Op de Dries, het vertrekpunt). Vervolgens nemen we de eerste weg naar rechts en gaan hier direct weer links de veldweg in die langs weiden en boomgaarden loopt. Voor u ligt een heuvel met een klein bos, “ de Knup”, de eerste heuvel van Zuid Limburg.

Foto 6
Bij de T-splitsing gaan we naar rechts en nemen dan de eerste veldweg naar links. De weg voert u rond het bosje op de top. Boven aangekomen wordt u beloond met uitzicht over Elsloo en de smidse van Limburg, de industrie op het Graetheideplateau.
Men kan zich bijna niet voorstellen dat tot aan het begin van de vorige eeuw de Graetheide ooit een grote lege vlakte was tussen de Maas en Sittard en tussen Beek/Geleen en Born.

De weg dwingt u naar rechts en vervolgens naar links. Onderaan de heuvel komt u weer op een verharde weg, de Veestraat. Hier gaat u links en wandelt terug naar Catsop. U blijft rechtdoor lopen en komt via de Daalstraat bij de kapel van Catsop. Dit is een eeuwenoude Mariakapel waar in het plafond de legende van Winandus is weergegeven. Bij de kapel gaat u naar rechts.

Foto 7
Rechts van u ligt de Hof van Catsop, een ontginningshoeve die aan de oorsprong van het gehucht ligt, Ijsboerderij Maas. Hier treft u een terras en ijssalon aan. Voor u ligt het vertrek- en tevens eindpunt van deze wandeling.


 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien