Skip to main content

Miljaar! Steeds minder supermarkten

  • Afbeeldingen | Bron: Google Maps ©

Jan Linders verdwijnt uit straatbeeld

14.12.2022

Vandaag is bekend gemaakt dat de supermarkten van Jan Linders in 2023 uit het straatbeeld verdwijnen. Jan Linders blijft wel eigenaar maar gaat als franchisenemer met het overgrote deel van de huidige filialen verder onder de Albert Heijn vlag. Maar bijvoorbeeld de filialen in Beek en Bunde verdwijnen helemaal. Lees verder >

Op nog geen 3 km afstand ligt in Makado Beek een groot hypermodern AH filiaal... 5 minuten met de auto... En Jan Linders in Stein wordt dus in de loop van 2023 ook een AH-filiaal.... Dan heeft AH 3 filialen in een straal van 5 km! Dat blijft niet lang duren kan ik u voorspellen!
Als Albert Heijn uit Elsloo zou vertrekken, dan zal dat ook de overblijvende winkeliers in Elsloo nadelig gaan treffen. Als het winkelaanbod in Elsloo niet minimaal op het huidige peil blijft, vrees ik dat Elsloo in 2040 een uit de kluiten gewassen Geulle is... Voorkom dat en KOOP LOKAAL !


Raadsfracties dienen motie in tegen vertrek Aldi

De raadsfracties CMB, CDA en PvdA hebben deze week een motie ingediend met als strekking dat het vertrek van Aldi veel mensen uit Elsloo (die moeten rondkomen van een minimum inkomen) in problemen brengt. Het vertrek van Aldi tast de leefbaarheid van de kern Elsloo aan. Zeker in een tijd waar de energiecrisis en hoge inflatie de koopkracht van burgers aantasten. Daardoor is een steeds grotere groep inwoners op deze low-budget winkels aangewezen.

Door het vertrek is een  boodschappenvoorzieningen op acceptabele afstand in het geding geraakt. Zo'n supermarkt is met name voor ouderen onmisbaar voor hun eerste levensbehoeften én als sociaal-maatschappelijke voorziening. 
Bijkomend nadeel is dat andere lokale winkeliers als een kettingreactie ook negatieve effecten kunnen gaan ondervinden.

De motie-indieners Kyle Hoeveler, Suzanne Cramers en José Ie zijn namens hun partij van mening dat de betreffende locatie, ook na het vertrek van Aldi, een (supermarkt) winkelbestemming in het lage prijssegment moet houden. Zij verwijzen ook naar de door de Raad vastgestelde "Structuurvisie Ruimtelijke Economie Zuid-Limburg" waarin opgenomen is dat tot 2030 het aantal vierkante meters supermarkt gelijk blijft in de zogenaamde balansgebieden, waar Elsloo er een van is. Zij zien dus mogelijkheden om op basis van voornoemd rapport juridisch te kunnen ingrijpen dan wel te sturen.

De indieners vragen het college om alternatieve vestigingsplaatsen voor een low-budget supermarkt nabij het dorpshart te zoeken (wat een uitdrukkelijke wens dan wel eis van Aldi was)
Ze verwachten dat het college hierover voor 1 april 2023 een tussenrapport uitbrengt. 


Aldi vertrekt uit Elsloo en die zien we nooit meer terug!

Miljaar! zal menigeen geroepen hebben nadat de Aldi per 1 december 2022 uit Elsloo is vertrokken. Om nooit meer terug te keren...zo werkt dat nu eenmaal. De voorafgaande weken gonsde het al van de geruchten op facebook, schoolplein en huiskamers.

Reden?
Te weinig winkeloppervlakte en te weinig parkeerplaatsen luidt het officieel. Is dat zo?
Die blijkbaar te beperkte winkeloppervlakte en parkeerplaatsen zijn de afgelopen decennia toch ook geen probleem geweest?! Er is alleen maar krimp in Elsloo en omringende dorpen. Zowel in mensen als in geld.
Dus uitbreiding voor een groeiende bevolking is niet meer nodig. Beide krimpfactoren zorgen er ook voor dat steeds meer mensen met de fiets, te voet of achter de rollator naar de Aldi gaan. Dus parkeerplaatsen genoeg. Ook in de omringende straten. 

Aldi staat bekend om haar beperkt assortiment, dus daarvoor hoef je ook niet uit te breiden. Sinds een paar jaar bieden ze ook een wisselend maar steeds beperkt aantal A-merken aan.

Naar het schijnt is het (gehuurde) winkelpand ook dringend aan verduurzaming toe. Wie moet dat laten doen? En wie gaat dat betalen?

Doelgroep
Waar vroeger de doelgroep van de Aldi de man met de kleine beurs was, hebben ze die nu blijkbaar opnieuw geformuleerd. De Aldi richt zich namelijk op de groep jongvolwassenen en jongeren die zich in de keuze voor een supermarkt nog volledig moet vormen. Die doelgroep is 'generatie Z' geboren tussen ruwweg 1996 en 2010.

Ligging
Tja met het oog op die nieuw geformuleerde doelgroep moet je vooral veel parkeerplaats hebben en een goed bereikbare ligging. En die is ook niet ideaal aan de Koolweg in Elsloo. Trouwens ook niet voor de loeigrote aanvoertrucks.

Aldi heeft in het verleden al meermalen uitgesproken dat ze graag zouden willen verhuizen naar de omgeving van het Dorine Verschureplein. Ter aanvulling op het Albert Heijn fliliaal dat daar al ligt. Laat daar nou geen plek zijn, tenminste niet zonder te slopen. De Mariakerk bijvoorbeeld, een instituut dat ook al last van krimp heeft. De achterliggende voormalige St. Gillisschool en de sporthal die aan modernisering toe is. Kortom, áls je wilt slopen zijn daar heel wat vierkante meters te winnen.
Deze gedachtenspinsels kunt u lezen in het Transformatieplan Elsloo 2030 waarin o.a. de visie over de ontwikkeling van het Dorine Verschureplein op de proppen komt. De titel van het plan is op z'n zachtst uitgedrukt "ambitieus" ... 2040 zou realistischer zijn.

Optelsom
Ik denk dat het een optelsom van factoren is waarom Aldi vertrekt, maar allemaal met dezelfde aanleiding en uitkomst: GELD.

Wat denkt u van de enige aandeelhouder van Aldi, de familie Albrecht? De nazaten van de gebroeders Albrecht zijn goed voor zo'n slordige 35 miljard euro's. Maar ook die zijn onderhevig aan inflatie, dus hun motto is en blijft "meer, meer, sneller, sneller"
En waarom zou je dan die oubollige, pietleuterige Aldi in Elsloo handhaven als nog geen 3 km verder in Stein een hypermoderne Aldi ligt?! Vijf minuten met de auto!
Maar onbereikbaar en ondoenbaar te voet en met rollator. De menselijke maat wordt helemaal vergeten door Aldi en dat is eigenlijk onacceptabel!

Alternatief
Gelukkig is uit onderzoek gebleken dat de huismerken van Albert Heijn, Jumbo en andere ketens in veel gevallen niet veel duurder zijn dan het assortiment bij Aldi en Lidl. En als je bonus-acties en 2-voor-1 acties meeweegt (die Aldi nooit heeft) scheelt de prijs nauwelijks. Dus wat let u?! 

Bijkomend voordeel van meer klandizie is dat daardoor het verblijf van Albert Heijn in Elsloo wellicht langer gaat duren dan ik nu pessimistisch inschat. Want ook daar zitten aandeelhouders te rekenen en te wikken en te wegen. Op nog geen 3 km afstand ligt in Makado Beek een groot hypermodern AH filiaal... 5 minuten met de auto... En Jan Linders in Stein wordt in de loop van 2023 ook een AH-filiaal.... Dus dan heeft AH 3 filialen in een omtrek van 5 km! Dat blijft niet lang duren kan ik u voorspellen!


Bericht uit 2018

Aldi Verschureplein 555x370

Verhuist Aldi naar Dor. Verschureplein?

14 juni 2018

De laatste weken zijn inwoners en gemeentebestuur van Beek in rep en roer. Nadat het Lampenpaleis aan de Maastrichterlaan haar deuren gesloten heeft, gaan er geruchten dat de Duitse superketen Aldi haar oog op dat pand heeft laten vallen.

Aldi logoAangezien Jan Linders enige tijd geleden al verhuisde van de Markt naar de Maastrichterlaan, vrezen de inwoners -terecht- een hoge mate van overlast als de Aldi daar ook nog eens gaat neerstrijken. Ook het gemeentebestuur is pertinent tegen de vestiging van een super op die plek. Sowieso vraag je je af wat de supermarktketens aantrekkelijk vinden op die locatie. De drukke doorgaande weg, zodat je naam veel wordt gezien? De aanwezigheid van het naastgelegen bejaardenhuis en aanleuncomplex? Parkeerplek? Bij Linders valt parkeren nog mee, maar bij het Lampenpaleis is nauwelijks plek... of gaan ze het Sieckendaal vol auto's stallen? Kortom, een locatie dichtbij Makado zou veel meer voor de hand liggen.

Omdat Beek nog geen Aldi-vestiging heeft, stak het gerucht op dat Aldi van Elsloo naar Beek zou gaan verhuizen. De Aldi directie ontkent dat en ook wethouder Danny Hendrix haast zich dat bericht te ontzenuwen. Wel heeft Aldi aangegeven dat zij op de huidige locatie aan de Koolweg onvoldoende plek heeft om verder te ontwikkelen. En de Aldi ligt liever in de buurt van een andere supermarkt, liefst van een hoger segment zoals AH en Jumbo.

Aangezien de gemeente in Stein de Aldi al op haar wenken bediende, gaat Hendrix nu voor de Aldi op zoek naar een betere locatie in de nabijheid van Albert Heijn aan het Dorine Verschureplein in Elsloo.
Voor alle zekerheid toch effe op de kalender gekeken, maar nee het is niet 1 april maar toch echt maandag 11 juni...

Gelukkig constateert hij gelijk dat er geen geschikt pand voor de Aldi aan het plein ligt. Maar hij houdt een slag om de arm met de gebiedsvisie voor het plein, alsof dan wel plek te realiseren is?!
Ja, als de Mariakerk gesloopt zou worden, dan heb je daar winkel- en parkeerplek genoeg. Mooi meegenomen is in dat geval dat pastoor Achten bouwervaring genoeg heeft en de handen graag uit de mouwen steekt. (wordt vervolgd)

  • Laatste update op .
Jan Meijers
Prima conclusie.
Toen in Elsloo Jaak Hermans zich wilde vestigen was er vooral vanuit de kleinburgelijke middenstand veel verzet.
Maar toen al waren er slimme politici die zeiden als het daar regent druppelt het bij de middenstand. U mag zelf raden wie dat was.

En nu gaan we een stap verder in de tijd.
Inderdaad als AH zijn biezen pakt zal het stil worden op het plein.
Wat mij nu nog het meeste stoort is dat de gemeente wél weer een heel duur bureau inschakelt om Elsloo in 2040 te beschrijven. Dan volgt weer een totaal onzinnig en vooral onleesbaar rapport van ene meneer Romain die dan met geen woord rept over deze simpele maar zeer realistische optie.
O ja, je mag mee praten op inspreek avonden.
Maar die mensen kunnen enkel zenden zij hebben geen ontvanger bij zich.
Want dat rapport was allang klaar voor een andere gemeente .
Alleen de naam en de plaatjes moesten nog effe veranderd worden.


Een toekomst visie voor het plein kan ik op 1 A-viertje schrijven.
Die zal zonder winkels worden en als er dán geen alternatief komt wordt het stil in Elsloo.
Mijn insteek zou zijn probeer er een mooi horeca plein van te creëren.
Ook daar zal in de begin fase weer verzet tegen zijn maar snel zal weer blijken dat we Aelse voor een langere tijd weer aantrekkelijk hebben weten te houden om er te wonen en te werken.

Luisteren is iets anders dan horen.
Visie rijkt verder dan de computer op je buro.
En op de plek van de Augustinusschool horen gewoon onze bejaarden.

2
Laat reactieformulier zien