Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Rellen in Stein tegen avondklok Corona

Rellen in Stein tegen avondklok Corona

Jongen (16) uit Stein aangehouden wegens opruiing op social media

De politie heeft vrijdag 29 januari 2021 een 16-jarige jongen uit Stein gearresteerd wegens het plaatsen van opruiende teksten op social media. De teksten die hij heeft geplaatst zijn niet vrijgegeven. De politie waarschuwt nogmaals geen opruiende teksten te plaatsen, want er vindt controle en daarna mogelijk arrestatie plaats.
Na verhoor op het politiebureau kon de minderjarige weer naar huis, met een gedragsaanwijzing op zak.
Het is niet bekend of de jongen betrokken was bij de rellen in Stein op 23 en 24 januari.


Wat er aan vooraf ging...

Op zaterdagavond 23 januari 2021, de eerste avond dat vanaf 21.00 uur de avondklok van toepassing is, hadden een 100-tal jongeren zich verzameld bij het winkelcentrum in Stein na een oproep op Facebook.

De politie was ook op de hoogte van de oproep en was in grote getale vanaf 19.00 uur aanwezig. Omdat in de oproep stond dat er feest gevierd zou gaan worden met muziek, pizza en kratten bier ging de politie met de jongeren in gesprek om hun te bewegen te vertrekken voordat om 21.00 uur de avondklok in werking zou treden. Zij weigerden dit en tegen 21.00 uur was de groep jongeren aangegroeid tot zo'n honderd personen. Er werd ook vuurwerk afgestoken en naar de politie gegooid. Voor hun eigen veiligheid en om de situatie op te lossen heeft de politie vervolgens de Mobiele Eenheid opgeroepen. Tegen die tijd cirkelde ook een politiehelicopter boven Stein en Elsloo.

Nadat de ME arriveerde verspreide de groep jongeren zich in kleinere groepjes en trok leuzen scanderend door de aangrenzende woonwijken. Rond 23.00 uur keerde de rust terug in Stein. Resultaat: een agent raakte lichtgewond door toedoen van een van de relschoppers, veertien gearresteerde raddraaiers waaronder twee minderjarigen. Uit een eerste analyse blijkt dat het niet alleen jongeren uit Stein waren, maar uit de verre omgeving.

Zondagavond 24 januari weer onrustig
Maar zondagavond was het opnieuw onrustg in Stein evenals in veel plaatsen in Nederland. Vooral in Eindhoven, Den Haag en Amsterdam ging het er heftig aan toe tussen politie en demonstranten en relschoppers. Daarnaast waren er ook rellen in Tilburg, Oosterhout, Roermond, Venlo, Helmond, Breda, Enschede., Arnhem en Apeldoorn.
De Eindhovense burgemeester sprak zijn afschuw uit over het buitenproportionele geweld. De politie werd zelfs met messen aangevallen. Het dreigt volgens hem een burgeroorlog te worden tussen voor- en tegenstanders van de Corona-maatregelen. De politiebond sprak van de ergste ongeregeldheden in 40 jaar, na de krakersrellen in Amsterdam begin 80-er jaren.

Onbegrijpelijk
Politiecommandant Bert Vamariën zegt in een reactie: "Het is onbegrijpelijk dat mensen ondanks de gezondheidscrisis en de maatregelen die genomen zijn moedwillig samenkomen en doelbewust proberen de situatie te laten escaleren. Wij hebben ervoor gekozen de situatie op een veilige manier af te bouwen."

Burgemeester Marion Leurs reageert boos op de ongeregeldheden. "We leven in een vrij land, waar iedereen zijn mening kan geven. Maar dit is niet de manier waarop je dat doet. Wat mij betreft was dit ook absoluut geen demonstratie, maar moedwillig rellen."

Noodverordening
In de loop van zondag 24 januari kondigde de burgemeester een noodverordening af die per direct ingaat en tot 1 februari duurt. Daarmee krijgt de politie extra mogelijkheden om de avondklok te handhaven, zoals bijvoorbeeld preventief fouilleren. Overtreding van de noodverordening kan leiden tot 3 maanden cel of een boete van 4.350 euro.

Persbericht van de Gemeente Stein:
Gisteren, zaterdag 23 januari, trad de avondklok in werking, die in Stein door een grote groep jongeren is genegeerd. In de avond ontstonden ongeregeldheden, waarna uit veiligheidsoverwegingen uiteindelijk de ME is ingezet om de orde te herstellen. Om een mogelijke herhaling te voorkomen heeft de burgemeester besloten om voor de gemeente Stein preventief een noodverordening in te stellen die per direct ingaat tot en met 1 februari.

De noodverordening kunt u hier lezen >

Burgemeester Leurs-Mordang: “Ik wil als burgemeester maximaal inzetten op preventie, want we willen absoluut geen herhaling van zetten. Daarom zet ik de instrumenten in die ik tot mijn beschikking heb staan. Onze inwoners verdienen het dat zij optimaal worden beschermd. Tegen de rellen én tegen Covid-19 waarvoor noodzakelijke maatregelen als de avondklok in het leven zijn geroepen.’ Een noodverordening geeft de politie een extra tool om te kunnen handhaven indien nodig. Denk aan preventief fouilleren.

De burgemeester verklaarde eerder al vandaag: ”Als burgemeester ben ik vooral boos dat dit gisteren heeft kunnen gebeuren. We leven in een vrij land waar iedereen zijn mening mag laten horen. Maar dit is niet de manier waarop. Dit was geen demonstratie, maar moedwillige rellen aangesticht door enkele raddraaiers. Dat blijkt ook uit het feit dat de aanwezigen niet het gesprek wilde aangaan met de politie. Dit incident is een klap in het gezicht van eenieder die zo zijn best doet om het virus onder de knie te krijgen.”

 

Hieronder een brief die de burgemeester op zondag 24 januari aan de raadsleden stuurde:


Geacht raadslid

Gisteren, zaterdag 23 januari, trad de avondklok in werking, die in Stein door een grote groep jongeren is genegeerd. Vanaf 19.00 uur verzamelden zich een grote groep in het centrum, met het voornemen bij elkaar te komen, muziek te maken en alcohol te nuttigen. De politie ging het gesprek aan met de aanwezigen, maar zij waren niet bereid hun samenzijn te stoppen.

Op de Stadhouderslaan werd vuurwerk afgestoken en richting de politie gegooid. De groep was rond 21.00 uur gegroeid tot ongeveer 100 personen. Vanwege de veiligheid en het aantal demonstranten cq. belangstellenden werd de ME ingeschakeld. De ME werd ingezet om de groep te splitsen en ervoor te zorgen dat de situatie weer rustig werd en de avondklok werd opgevolgd. Bij de komst van de ME verplaatste de groep zich en door de inzet van de politie verspreidde de groep zich in kleinere groepjes over het centrum. Rond middernacht keerde de rust terug in Stein.

Op dit moment (zondagmorgen 08.00 uur) zijn 14 personen aangehouden in verband met het overtreden van de avondklok in Stein. Hieronder bevonden zich 2 minderjarigen. Bij de inzet is een agent lichtgewond geraakt.

Onbegrijpelijk
De politie heeft als opdracht de avondklok te handhaven. Zij richt zich hierbij op het beëindigen van de overtreding en het verbaliseren. De politie handhaaft de avondklok intensief door meer zichtbaar aanwezig te zijn. De politie zal duidelijk en zichtbaar optreden. Ze kunnen niet overal zijn maar daar waar ze zijn, treden ze op. In Stein was dat noodzakelijk. Algemeen commandant Bert Vermariën: ‘Het is onbegrijpelijk dat mensen ondanks de gezondheidscrisis en de maatregelen die genomen zijn moedwillig samenkomen en doelbewust proberen de situatie te laten escaleren. Wij hebben ervoor gekozen de situatie op een veilige manier af te bouwen.’

Als burgemeester ben ik vooral boos dat dit heeft kunnen gebeuren. We leven in een vrij land waar iedereen zijn mening mag laten horen. Maar dit is niet de manier waarop. Dit was geen demonstratie, maar moedwillige rellen aangesticht door enkele raddraaiers. Dat blijkt ook uit het feit dat de aanwezigen niet het gesprek wilde aangaan met de politie. Dit incident is een klap in het gezicht van eenieder die zo zijn best doet om het virus onder de knie te krijgen.

De politie zet zijn onderzoek rondom deze avond voort. Ik hoop dan antwoorden te krijgen over de identiteit/achtergrond van de relschoppers, mogelijke risico’s voor de toekomst, enz. Meerdere aanhoudingen naar aanleiding van dit onderzoek worden niet uitgesloten. Waar nodig zal ik u over de resultaten hiervan informeren.

Met vriendelijke groet,

Burgemeester en wethouders van Stein,
namens dezen,

Burgemeester
mw. M.F.H. Leurs-Mordang


 

Bron, foto (embed) Dagblad Trouw, Johan van Heerde 30.01.2021

Waarom braken er rellen uit in het gemoedelijke Stein, of all places?

Wat doet het Limburgse Stein in het rijtje van plaatsen waar vorig weekend rellen uitbraken? Op zoek naar antwoorden in de Westelijke Mijnstreek, waar saamhorigheid, gezelligheid, vergrijzing, onvrede en jongerenproblematiek hand in hand gaan.

Kaarslicht flikkert in de Drossaert Jonker van Kesselstraat in Stein. Het is deze woensdagavond waterkoud, maar dat weerhoudt overburen An Verjans (40) en Ine Plum (68) er niet van om op straat in stilte te protesteren. “Ik heb nog nooit zoveel politieauto’s gezien, het was heel eng”, zegt Plum. Ze heeft haar kookschort nog om, het eten moet wachten voor dit statement. “Aso’s zijn het.”

Lees verder in Trouw >

Avondklokrellen: De roep om strenge straffen klinkt, maar zo simpel is dat nog niet
De rellen van deze week riepen veel emotionele reacties en een roep om strenge straffen op. Landsbestuur, Openbaar Ministerie en politie beloofden veel, maar kunnen ze hun beloftes wel waarmaken? Krijgen alle relschoppers hun verdiende loon? En zullen ze de portemonnee moeten trekken om de schade te vergoeden?

Lees verder in De Limburger van 30.01.2021 >

De eerste verdachte in Limburg van opruiing staat vrijdag 29 januari voor de rechter voor het oproepen tot het in brand steken van een politiebureau. Versneld straffen van opruiers en relschoppers die in Limburg politie en winkels belaagden tijdens de avondklok en het geven van zogeheten gedragsbeperkingen moet herhaling voorkomen.

Lees verder in De Limburger van 29.01.2021 >

  • Laatste update op .
Jan Meijers
Stein stil genieten.

Mogelijk Shire toch ook een verband te leggen tussen de ouders en hun kinderen.
En uiteraard het hoge percentage PVV kiezers in Stein.

0
Paul.
Avondklok
Het is zeer begrijpelijk dat er maatregelen zijn om Corona te bestrijden maar mensen en zeker de jeugd, zien de maatregelen als inperking van hun vrijheden en hun sociaal leven. Maar ik denk zelf niet dat daar het hele probleem ligt. De Corona crisis heeft ook voor werkloosheid gezorgd zeker onder de jongeren en mensen met flex contracten en nu even een baantje scoren dat kun je wel haast vergeten of is voor korte duur zoals ik zelf ondervonden heb. Misschien heb je even WW maar dan vanwege de participatiewet is er voor de meeste jongeren tot 27 jaar geen inkomsten meer en vanwege de bezuinigingen op het sociaal domein word ook de toegang tot de bijstand steeds moeilijker gemaakt. De avondklok was de catalysator voor deze rellen. Tel 1 en 1 bij elkaar en je hebt een steeds groter wordende groep mensen die ontevreden is en in verzet komt. Daar had de politiek ook eens over moeten nadenken i.p.v. de burgers aan hun lot over te laten terwijl bedrijven volop gesteund worden. Rellen ontstaan niet zomaar. In tegenstelling tot andere gemeentes in ons land zijn bij het protest in Stein nauwelijks vernielingen aangericht. Ik geloof dat het zelfs de eerste keer in de geschiedenis van de gemeente Stein was dat de ME in actie kwam.
0
Laat reactieformulier zien