Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Huisarts Jos Boesten met pensioen

Huisarts Jos Boesten gaat noodgedwongen en tegen zijn zin met vervroegd pensioen. 

Helemaal in het begin van de Corona-pandemie in 2020 loopt hij de besmetting op tijdens de behandeling van een patiënt. Die had op het eerste oog geen Corona-gerelateerde klachten, dus beschermende kleding werd overbodig geacht. Helaas... het bleek toch Corona te zijn en dokter Boesten raakte besmet en werd ook ziek. Zo ernstig ziek dat ie zelf niet meer merkte hóe ziek hij was.

Gelukkig is zijn vrouw Marga -voormalig IC verpleegkundige- wel alert en ontfermt zich over hem. Omdat er nog geen echt behandeltraject voor Corona was uitgestippeld en in het ziekenhuis geen bezoek zou mogen komen, besloot Marga om hem zelf te gaan verplegen. Zij heeft hem diverse keren uit een ademstilstand moeten halen. Marga: "Ik dacht toen, als hij dan toch dood moet gaan dan liever thuis in mijn armen dan alleen in het ziekenhuis. Gelukkig is dat niet gebeurd".

Maar na een intensief revalidatietraject blijkt nu, 2 jaar later dat Corona toch flinke sporen heeft nagelaten. Boesten heeft nog steeds geheugen- en concentratieproblemen en is snel moe. Allemaal zaken die een huisarts niet kan gebruiken. Vandaar zijn pijnlijke beslissing om vervroegd te stoppen.

Jos Boesten werd in 1958 in Eys geboren. Hij studeerde medicijnen in Maastricht en werkte daarna een paar jaar in een huisartsenpraktijk in Brunssum. Vervolgens vulde hij een vacature in bij huisarts Blokland op de Koolweg in Elsloo. Kort daarna, in 1987 verhuisde de praktijk naar nieuwbouw aan het Dorine Verschureplein. Deze naam van de laatste Kasteelvrouwe van Elsloo werd vervolgens ook de nieuwe praktijknaam: Praktijk "Dorine Verschure"
Ondanks het cultuurverschil tussen de Maasstreek en zijn geboortestreek het Heuvelland, vindt hij snel zijn draai en wordt hij door zijn patiënten in het hart gesloten.

Hieronder een interview van Peter Gulikers met Jos Boesten.


In 2013 verhuist de praktijk naar de nieuwbouw Medische Centrum Elsloo waar, naast verzorgingshuis La Famille, ook een breed scala aan medische disciplines gevestigd is. Daar begint ook de nauwe samenwerking met huisartsenpraktijk "Bandkeramiek" van dokter Hans Koppes.

In die 35 jaar heeft Jos Boesten het beroep huisarts drastisch zien veranderen. Vroeger was dat een soort "loketgeneeskunde". Iemand werd ziek, ging naar de dokter, die ging aan de slag of stuurde de patiënt door naar een specialist. Anno nu wordt er veel meer gevraagd van een huisartsenpraktijk; die moet pro-actief aan de slag.

Op 1 april 2022 is Jos Boesten op de kop af 35 jaar huisarts en neemt hij met pijn in het hart afscheid. Hij gaat genieten van zijn gezin met 4 kinderen en 3 kleinkinderen, van de lange ritten naar de bergen met zijn motorvrienden, van het potten draaien-bakken-glazuren in het atelier "Leim & Zwa" van zijn vrouw Marga en het zingen in zijn kamerkoor.

Dokter Boesten bedankt zijn patiënten dat hij 35 jaar lief en leed met hun mocht delen en vooral voor het feit dat ze hem hun vertrouwen hebben geschonken.
U kunt afscheid van hem nemen op vrijdag 1 april (geen grap) tussen 16.00 en 18.00 uur in het Maaslandcentrum.

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien