Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

SteinPas: eigen cadeaukaart voor Stein

Vanaf 1 november 2022 is de SteinPas te koop en in te wisselen bij de deelnemende bedrijven.

SteinPas is een lokale cadeaukaart die te besteden is bij een heleboel ondernemers in de gemeente Stein. De SteinPas is een initiatief van lokale ondernemers en wordt gesteund door het Ondernemersfonds Stein en de gemeente Stein. 

Nu krijgen mantelzorgers elk jaar een cadeaubon van bol.com of een VVV-bon. Zeker in het eerste geval vloeit er geen cent in de kassa van plaatselijke ondernemers en dat kan en moet anders volgens de gemeente. Vandaar deze nieuwe "SteinPas" In Stein wordt jaarlijks zo’n vijf miljoen euro besteed aan en met cadeaukaarten. Het geld op deze kaarten wordt voor het grootste deel uitgegeven bij landelijke en online bedrijven. Daarom komt deze € 5 miljoen niet bij bedrijven in Stein terecht.

De gemeente Stein en het Ondernemersfonds Stein willen samen met een nieuw initiatief bereiken dat deze € 5 miljoen weer besteed wordt bij ondernemers in Stein. In oktober introduceert het Ondernemersfonds Stein daarom een multifunctionele fysieke en digitale pas: De SteinPas. Deze cadeaukaart is exclusief te gebruiken bij onder meer winkels, horeca, cultuur, sport en wijkcentra in de gemeente Stein.

Het ontwerp van de pas is gemaakt door de Urmondse kunstenaar Roy Wagemans, ook wel bekend van de kunstwerken op enkele viaducten in Stein.

ondernemersfonds.720x400

Wat is de SteinPas?
Je geeft de SteinPas om iemand blij te maken. Werkgevers benutten de SteinPas als extra beloning of als eindejaarsgeschenk en de gemeente kan met SteinPas eenmalig of langere financiële ondersteuning bieden aan inwoners. Ook zal deze lokale cadeaukaart eind november uitgereikt worden aan meer dan 1.000 Steinse mantelzorgers, een extra lokale omzet van meer dan € 40.000,-

De SteinPas zal te koop zijn in de winkel en online. De klant bepaalt bij aankoop de geldwaarde die de SteinPas krijgt. De actuele waarde is altijd op te vragen via de website, waar je ook het saldo kunt verhogen. De SteinPas gebruik je zoals een pinpas. Je betaalt ermee voor bijvoorbeeld de dagelijkse boodschappen, duurzame aankopen, cultuur en sport. Onder toezicht van het  Ondernemersfonds Stein en een stichting derdengelden wordt de introductie en het beheer van de SteinPas uitgevoerd door de marktleider op het gebied van lokale cadeaukaarten: Groupcard B.V. in Aalsmeer.

Flexibel gebruik
De pas is echt mega uitbreidbaar en te gebruiken voor heel veel doeleinde. Er is nu besloten om basic te starten en later uit te breiden. De mantelzorgwaardering hebben we al weten aan te sluiten. We zijn tevens met de gemeente in gesprek om deze pas ook beschikbaar te stellen voor energiebesparende maatregelen, aldus de lokale ambassadeur in Stein, Ilona de Schwartz-Meijers.

Kosten en contributie
De kosten voor de introductie van de pas worden gedekt door investeringen van de Gemeente Stein, het Ondernemersfonds Stein en Groupcard BV. Meedoen is voor de lokale ondernemers dus het eerste jaar helemaal gratis. Het verdienmodel van Groupcard is een jaarlijkse contributie en een procentuele fee. 
Ilona de Schwartz-Meijers licht desgevraagd toe: "De gemeente én het ondernemersfonds dekken de kosten voor de pas voor tenminste 1 jaar. Dit zijn de abonnementskosten én de af te dragen fee per geïnde bedrag. In mei 2023 gaan we bekijken of het ondernemersfonds deze kosten kan blijven dragen of dat we deze geheel of gedeeltelijk moeten gaan doorberekenen aan de ondernemers. De ondernemers sluiten nu een gratis contract dat op 1 september 2023 afloopt. Ze krijgen tijdig bericht over verlenging en eventuele kosten. Ons streven is om voor 1 oktober a.s. minimaal 75 Steinse bedrijven als deelnemer te kunnen registreren."

Als ondernemer benut je natuurlijk alle mogelijkheden om je omzet te laten groeien. Daarom kun je nu al laten weten dat klanten met de SteinPas ook bij jou welkom zijn. Aanmelden is eenvoudig. Stuur een e-mail naar Ilona de Schwartz info@ixtrasupport.nl


Betaalpas minima

Op  verschillende plaatsen in Nederland loopt een proef om mensen met een minimaal inkomen, die gebruik "mogen" maken van de Voedselbank, deze vernederende gang te besparen. Daarvoor in de plaats krijgen zij van de gemeente een Betaalpas waarmee zij bij reguliere supermarkten hun basisboodschappen kunnen kopen.

Wat dat betreft kan de gemeente Stein de SteinPas ook als zodanig inzetten. Als we de zin "de gemeente kan met SteinPas eenmalig of langere financiële ondersteuning bieden aan inwoners" in elk geval goed interpreteren.

De betaalpas voor minima kwam deze week in het journaal langs > 

NPO Card in plaats van Voedselbank

Deze nieuwe pinpas is een alternatief voor de voedselbank: ‘Geeft gevoel van eigenwaarde terug’

Een voedselpakket ophalen bij een Voedselbank is voor tienduizenden huishoudens in Nederland bittere noodzaak. Niemand staat er voor zijn lol voor in de rij. 
In Rotterdam is nu een proef gestart waarbij mensen die leven in armoede, een betaalpas krijgen waarop wekelijks een vast bedrag wordt gestort om zelf boodschappen mee te doen. Stigma-vrije voedselhulp noemen de initiatiefnemers het. 

Ook te vinden:

> Artikel Binnenlandsbestuur.nl

> Artikel gemeente Nijmegen

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien