Skip to main content

UTOPIA
jongerencentrum 1970-1988

The Searchers

The Searchers uit Liverpool hebben een ontstaansgeschiedenis die lijkt op die van stadsgenoten The Beatles. Samen met Gerry & The Pacemakers zijn de drie bands de vlaggendragers van de Merseybeat. Die typische Liverpoolse sound, een mengeling van skiffle en rock 'n' roll met fraaie meerstemmige zang.
The Searchers zijn de eerste band uit dit rijtje die met hun eerste single "Sweets For My Sweet" in 1963 de Nederlandse hiparade beklom. In hun thuisland staat deze gelijk 2 weken op nummer 1. Dat lukt in Nederland niet, hun hoogste notering halen zij in 1966 met "Take It Or Leave It" dat tot plek 5 in de Top-40 reikt. In hun succes-periode (1963 t/m 1968) brengen zij 22 singles en 5 lp's uit op het platenlabel PYE. Hun bekendste nummers zijn naast de eerder genoemden Needles & Pins, Sugar and Spice, Love Potion nr. 9 en Goodbye My Love. 

Specifiek aan het geluid van The Searchers waren de sound van de 12-snarige Rickenbacker, het veelvuldig gebruik van tremolo-effecten en hun tweestemmige harmonieën. Een aantal bekende artiesten is - naar eigen zeggen - sterk beïnvloed door  The Searchers, zoals The Byrds, Tom Petty, The Ramones en Bruce Springsteen.
In de video zien we The Searchers als ze de titelsong spelen in de film "Saturday Night Out" uit 1964. Het nummer staat op de B-zijde van de Needles & Pins single.

Als ik dit vrolijke nummer hoor moet ik denken aan de kermis in Elsloo, midden jaren 60 op de "hobbelcaroussel". Een beetje nonchalant vanwege het vrouwelijk schoon langs de kant en maar toch ook nog graaiend naar "de floes" die goed was voor een gratis ritje.

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien