Skip to main content

UTOPIA
jongerencentrum 1970-1988

Steppenwolf

In de zomer van 1968 maken we kennis met "Born To Be Wild" van de Amerikaanse rock-bluesband Steppenwolf. Een stevige rocker die niet uit je kop gaat door de enerverende zang en overstuurde orgel en gitaar. Het nummer haalt moeiteloos de nummer 1 positie in de Nederlandse tipparade. Maar een echte hit wordt het vervolgens niet en blijft steken op plek 32 van de Nederlandse Top 40 in 1968.
In 1968 hebben ze in Nederland ook nog een bescheiden hitje met het schitterende nummer "Magic Carpet Ride" Beide songs worden overigens in de rest van de wereld wel gigahits en de eerste is tot op de dag van vandaag een all-time klassieker. Dat blijkt niet uit plek 995 in de Top 2000 van 2020. Maar ja, daar regeren de Queen- en Danny Vera fanclubs.

In 1969 wordt o.a. "Born To Be Wild" als soundtrack gebruikt in de film "Easy Rider" met Dennis Hopper, Peter Fonda en de debuterende Jack Nicholson. Het nummer en hun eerste LP "Steppenwolf" worden een kaskraker in de hele wereld. Nederland sukkelt er achteraan en in 1973 bereikt het nummer plek 16 in de Top 40. In 1990 (!) staat het nummer opnieuw in de Top 40 en bereikt nu zelfs plek 4. 

De originele bezetting bestaat uit zanger John Kay, drummer Jerry Edmonton, keyboardspeler Goldy McJohn, bassist Rushton Moreve en de 17-jarige gitarist Michael Monarch. Uiteindelijk brengen ze maar liefst 38 LP's uit, waarvan alleen de eerste drie echt succesvol zijn. Maar live blijven ze optreden tot 2018 met alleen John Kay als origineel lid. 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien