Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Uitkijkpunt Rolberg Elsloo

Omdat Rijkswaterstaat en de gemeente "niet thuis" geven. hebben enkele vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken en de wildgroei op de Rolberg verwijderd dan wel gesnoeid. Dus vanaf nu is er weer wat te zien vanaf dit geliefde uitkijkpunt.

Heren vrijwilligers bedankt!

Blijkbaar heeft Rijkwaterstaat zich de krtiek op sociale media, deze site en klachten op hun eigen site toch aangetrokken. Een inwoner van Elsloo heeft dinsdag 25 augustus een telefoontje gekregen waarin zij aandacht voor deze kwestie toezeggen, nadat ze eerst informeren waar de Rolberg eigenlijk ligt...

Inmiddels constateren wij begin september dat Rijkswaterstaat met maai- en snoeiwerk gestart is. 
Waarom roep je zoveel negatieve kritiek over je af? Gewoon een kwestie van regulier onderhoud plannen.

Een van de geliefste plekken van de hele Maasvallei, de Scharberg in Elsloo, wordt overwoekerd door wildgroei. Vooral bij het bekende uitkijkpunt dat in de volksmand "de Rolberg" wordt genoemd, is het kommer en kwel. Ook langs het fiets-wandelpad naast het Julianakanaal groeien onkruid en struiken zo welig dat er op plaatsen bijna geen doorkomen meer aan is.

Kinderen zien vanaf de Rolberg helemaal niks meer. Maar ook de vele wandelaars die hier een rustmoment met schitterend uitzicht inruimen, komen van een koude kermis thuis: bijna niks meer te zien. De bewoners van de verzorgings- en verpleeghuizen in de gemeente, voor wie dit een geliefd uitje is, kunnen beter een stuk verder op de Scharberg hun heil gaan zoeken. 

Dorpsplatform Elsloo, particulieren en ook raadsleden hebben al hun beklag gedaan bij de gemeente Stein, die echter steevast doorverwijst naar Rijkswaterstaat (RWS); de beheerder van het gebied. Ofschoon de gemeente regelmatig overleg voert met Rijkswaterstaat en dit item dus wel degelijk op de agenda kan zetten, maar blijkbaar andere prioriteiten heeft. Of zouden ze dit zooitje ongeregeld onkruid ook onder het project "Bloeiende Bermen" scharen?! Ik dacht dat de gemeente Stein "Toerisme" altijd met een hoofdletter schreef, maar dat gebeurt blijkbaar toch maar selectief.

Een Elsloonaar heeft in 2018 al een brief naar Rijkswaterstaat gestuurd. Op zijn vraag wat RWS aan het achterstallig groenonderhoud dacht te gaan doen; kreeg hij doodleuk als antwoord: "helemaal niets"

Kortom, bijna alle voor burgers beschikbare middelen zijn ingezet om de overheid in de "werk" modus te krijgen, maar dat wil niet lukken. Primaire aanspreekpunt is en blijft toch de gemeente Stein, want dit zooitje ongeregeld ligt toch binnen haar gemeentegrenzen.

Maar misschien helpt het als we massaal gaan klagen; dat kan via het contactformulier van Rijkswaterstaat >

Schriftelijk kan ook :
Helpdesk Water
Rijkswaterstaat WVL
Postbus 2232
3500 GE Utrecht

 

 

  • Laatste update op .
Jan Meijers
Rolberg
Mijn reactie naar RWS
Een reactie die je ook naar de gemeente kan sturen want ook die maken de verkeerde keuzes.

Rolberg Aelse

Mede dank zij uw onvoorstelbaar slecht beleid t.a.v. onderhoud van het groen langs het Juliana kanaal staat Aelse te kijk als een rommeltje.

Verdere toelichting heeft geen zin als u zelf niet de moeite neemt om er eens een kijkje te nemen.
Het is toch van de pot gerukt dat inwoners nu zelf maar gaan beginnen.
Komt uw organisatie natuurlijk goed uit dat bespaart veel uitgaven die u dan weer kunt aanwenden om bestuurders eerder te laten stoppen met werkzaamheden met een riante afvloeiingsregeling .
Want daar gaat ook bij uw overheidsorganen het meeste geld inzitten.

U doet er maar mee wat u wilt want vertrouwen dat er iets verandert in uw keuzes heb ik allang niet meer.

Jan Meijers
Elsloo

0
Wim
(Bijna) Mooiste dorp van Nederland
Waarschijnlijk mede hierdoor is Elsloo niet uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. Rijkswaterstaat -en gemeente Stein- bedankt!
0
Jan Meijers
Onderhoud
Dit is het zogenaamde Maai beleid.
Er wordt gepredikt dat niet maaien goed is voor de biodiversiteit zodat er zich een kleurrijk pallet van wilde bloemen kan ontwikkelen.
En er dan weer enorm veel bijzondere insecten zullen terugkeren in de bermen en in de buitengebieden.

Maar helaas op de meeste plaatsen ontstaan er lelijke plekken vol onkruid met als meest voorkomende soort de “zeer bijzondere” ouderwetse brandnetel.

Voor is het gewoon bezuinigen op onderhoud .
Men noemt het Groeien zonder Snoeien.
Ik zou zeggen Graaien door niet te Maaien.
Louter een geld kwestie.
Niet alleen het Waterschap blijft in gebreken maar zeker ook het Limburgs Landschap laat alles maar op zijn beloop onder motto van de natuur moet je afblijven.

In het bos in Elsloo maar ook in Stein bij de kasteelruine is het onderhoud zéér slecht.
De gemeente vertelt mij dan dat zij daar niets meer over te zeggen hebben maar dat het Limburgs Landschap daar voor verantwoordelijk zijn.

Dan had Stein dat nooit moeten uit besteden.
Maar ook dat was een ordinaire bezuinigingsmaatregel meer niet.

Ook het mooie bos in elsloo ontkomt niet aan dit slechte onderhoud .
Loop maar eens via het bos naar het Terhagen (langs het voormalige zwembad).

Ga niet in een korte broek naar het buitengebied want elk paadje word overwoekerd door de een buitengewoon bijzondere plant: de Brandnetel.

En de gemeente onder leiding van een vooringenomen Wethouder Hendrix doet er gewoon helemaal niets mee. Of zijn invloed rijkt niet verder meer dan de college tafel.


0
Peters
paden bosgebied Elsloo
Ter verduidelijking:
Het park van Elsloo is Limburgs landschap en wordt, voor zover ik weet, goed onderhouden. Het aangrenzende bos is echter onder beheer van Staatsbosbeheer die hier voor het beheer verantwoordelijk is. Daar zitten dan nog terreinen van de nederlandse Spoorwegen en Rijkswaterstaat tussen. Het is allemaal zeer verwarrend en daardoor moeilijk op te maken wie men voor wat moet aanspreken.

0
Peters
Snoeien langs jaagpaden
Ook ik heb meer dan eens contact gezocht met RWS over de vrijhouden van de jaagpaden. Steeds zouden ze aan de verantwoordelijke afdeling doorgeven en gebeurd er niets. Vorig jaar heb ik zelf wekelijks de uitlopers (vooral van de rozenstruiken) geknipt. Ook de gemeente Stein heeft meermaals gereclameerd. Antwoorden die ik ooit kreeg was "Rijkswaterstaat is er voor de schepen niet voor wandelaars en fietsers" en "we moesten blij zijn dat ze paden niet voor publiek afsluiten". Rijkswaterstaat is gewoon een staat in de staat en heeft geen boodschap aan omwonenden. Voorbijgegaan wordt dat het Julianakanaal een belangrijk onderdeel is van de recreatieve mogelijkheden en leefbaarheid binnen Stein. De gemeente heeft wel degelijk op punten ingegrepen. Maar ze kan natuurlijk niet gaan instaan voor het hele onderhoud, dit zal uiteindelijk weer de inwoners van Stein moeten voor gaan betalen, terwijl de onderhoudsplicht bij een andere overheid ligt.
0
Laat reactieformulier zien